Herbaty ziołowe, szczególnie te przeznaczone do celów leczniczych, stosuje się już od wieków.
Można przygotować je zarówno ze świeżych, jak i suszonych ziół, kwiatów, nasion lub korzeni. Istnieje niezliczona ilość kombinacji herbat – aromatyzowanych, które spożywamy dla przyjemności, lub leczniczych.
* NAPARY ZIOŁOWE *
Istnieje wiele różnych sposobów przetwarzania ziół – do stosowania wewnętrznego oraz zewnętrznego – aby wydobyć z nich uzdrawiającą moc. Jeden z nich stanowią napary ziołowe, z których najpopularniejsze są oczywiście herbaty. Napary ziołowe przygotowuje się z liści, kwiatów i aromatycznych części roślin, które zazwyczaj zalewa się gorącą wodą. Najlepiej zaparzać je w taki sposób, aby nie osiągnęły temperatury 100°C, ponieważ we wrzącej wodzie delikatne części roślin mogą stracić swoje lecznicze właściwości.
W przypadku ziół wrażliwych na wysokie temperatury można używać zimnej wody – zalane zioła należy po prostu odstawić na dłuższy czas. Napary ziołowe lub herbaty mogą być przechowywane w lodówce przez ok. 3–4 dni. Do przygotowywania naparów ziołowych można wykorzystywać nie tylko wodę, ale także oleje – proces przygotowania pozostaje dokładnie taki sam.
Istnieją trzy różne metody przygotowania naparów w zależności od rośliny: gotowanie na wolnym ogniu, naciąganie w zimnej wodzie i ogrzewanie na słońcu. Napary można stosować na różne sposoby, również do przygotowania napojów, w mieszankach lub oddzielnie jako zimne lub gorące herbaty. Można wykorzystywać je również do przygotowywania maści leczniczych, perfum, balsamów i preparatów oczyszczających, a także do gotowania i pieczenia.
Herbata na dobry sen
Połączenie rumianku i waleriany znane jest z właściwości łagodzących nerwy, dlatego herbata ma działanie kojące.
SKŁADNIKI
1 porcja rumianku
¼ porcji słomy owsianej
¼ porcji kwiatów lipy
¼ porcji suszonych liści passifl ory
¼ porcji waleriany
¼ porcji werbeny cytrynowej
¼ porcji nagietka
miód do smaku
PRZYGOTOWANIE
Przygotować napar ziołowy ze wszystkich ziół.
Sposób użycia: wypić przed snem.
Herbata antystresowa
Owocowa i aromatyczna herbatka zawiera działający uspokajająco rumianek i melisę, która podnosi na duchu i redukuje stany lękowe.
SKŁADNIKI
1 porcja rumianku
½ porcji dzikiej róży
¼ porcji melisy
¼ porcji skórki pomarańczowej
¼ porcji pąków lipy
¼ porcji słomy owsianej
PRZYGOTOWANIE
Przygotować napar ziołowy ze wszystkich ziół.
Sposób użycia: pić w razie potrzeby.