Mniszek, mlecz, lwi ząb, albo dmuchawiec… Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin na łąkach, polanach i w sadach.
Zna go każdy z nas, jednak nadal niewiele osób wie, jak dużo leczniczych właściwości kryje w sobie ta popularna roślina. Mimo, że do kwitnienia zostało jeszcze sporo czasu, z jego dobroczynnego działania możemy czerpać przez cały rok – nawet zimą – wykorzystując suszone kwiaty i liście.
Pysznie i zdrowo
Kwiaty mniszka kryją w sobie cały ogrom zdrowotnych właściwości i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Podawany pod dowolną postacią – w formie naparu, syropu – jest bogaty w witaminy A i C oraz przeciwutleniacze. Dzięki temu, wpływa korzystnie na wzrok i wzmacnia odporność całej rodziny. Co więcej, przyspiesza trawienie, zapobiegając dziecięcym bólom brzuszka. Rodzicom natomiast, pomaga zadbać o sylwetkę. Do codziennej diety warto dołączyć także liście mniszka – te z kolei mają zdolność usuwania nadmiaru sodu i potasu z organizmu oraz oczyszczają krew z toksyn. Pozwala to uniknąć zatrzymania wody w organizmie oraz zapobiec obrzękom, nadciśnieniu, apatii i wielu innym, nieprzyjemnym dolegliwościom.
Jak podawać, aby smakowało?
Doskonałą i najprostszą propozycją podania jest oczywiście herbatka. Wystarczy 1 łyżeczkę suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut i napar gotowy! Tak przygotowany, doskonale komponuje się z odrobiną miodu. Ma piękny, słoneczny aromat i delikatny smak. Lubiany zarówno przez małych, jak i dużych, jest także syrop z liści i kwiatów mniszka lekarskiego. Wzmacnia odporność, a oprócz tego łagodzi kaszel i chrypkę. Do tego świetnie smakuje z herbatką, doskonale komponuje się również ze świeżo wyciśniętym sokiem.
Syrop z kwiatów mniszka według receptury Stefanii Korżawskiej
Potrzebujesz:
6 garści suszonych kwiatów mniszka
2 łyżki suszonych liści mniszka
3 litry wody
1,5 litra miodu naturalnego
6 łyżek octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Kwiat mniszka zalać wodą i ogrzewać na małym ogniu 20 minut, po czym odstawić na noc. Rano przecedzić, wycisnąć kwiatki i do płynu dodać miód. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec gotowania, dodać 6 łyżek octu jabłkowego lub sok z cytryny. Zagotować, następnie rozlać gorący syrop do butelek.
Kwiaty dla mamy
Kwiat mniszka podawany pod dowolną postacią jest szczególnie korzystny dla kobiet. Zawarte w nim witaminy A i C oraz karotenoidy nadają skórze piękny, zdrowy wygląd. Przede wszystkim jednak, kwiat mniszka reguluje poziom hormonów żeńskich – dzięki temu pozwala zapobiegać kobiecym dolegliwościom i łagodzić wszelkie objawy z nimi związane. To właśnie dlatego jest tak cenny dla całej rodziny.
Zapach lata w Twoim domu
Do pierwszego, wiosennego kwitnienia mniszka lekarskiego zostało jeszcze sporo czasu. Nic straconego – zarówno suszone liście, jak i kwiaty, znajdziemy w sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością, a coraz częściej – nawet w osiedlowych delikatesach i supermarketach. Wystarczy pamiętać, by wybrać produkt z ekologicznym certyfikatem. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że zioła rosły na czystych terenach – z dala od dróg i zanieczyszczeń przemysłowych. Tak pozyskane kwiaty i liście będą miały zbawienny wpływ nasze zdrowie, a także zachwycą pięknym kolorem i aromatem, przypominającym ciepło lata, za którym wszyscy tęsknimy.
Ecoblik Team