Mniszek lekarski – zdrowie dla całej rodziny

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Mniszek lekarski – zdrowie dla całej rodziny

Mniszek, mlecz, lwi ząb, albo dmuchawiec… Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin na łąkach, polanach i w sadach.

Zna go każdy z nas, jednak nadal niewiele osób wie, jak dużo leczniczych właściwości kryje w sobie ta popularna roślina. Mimo, że do kwitnienia zostało jeszcze sporo czasu, z jego dobroczynnego działania możemy czerpać przez cały rok –  nawet zimą – wykorzystując suszone kwiaty i liście.

Pysznie i zdrowo

Kwiaty mniszka kryją w sobie cały ogrom zdrowotnych właściwości i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Podawany pod dowolną postacią – w formie naparu, syropu – jest bogaty w witaminy A i C oraz przeciwutleniacze. Dzięki temu, wpływa korzystnie na wzrok i wzmacnia odporność całej rodziny. Co więcej, przyspiesza trawienie, zapobiegając dziecięcym bólom brzuszka. Rodzicom natomiast, pomaga zadbać o sylwetkę. Do codziennej diety warto dołączyć także liście mniszka – te z kolei mają zdolność usuwania nadmiaru sodu i potasu z organizmu oraz oczyszczają krew z toksyn. Pozwala to uniknąć zatrzymania wody w organizmie oraz zapobiec obrzękom, nadciśnieniu, apatii i wielu innym, nieprzyjemnym dolegliwościom.

Jak podawać, aby smakowało?

Doskonałą i najprostszą propozycją podania jest oczywiście herbatka. Wystarczy 1 łyżeczkę suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut i napar gotowy! Tak przygotowany, doskonale komponuje się z odrobiną miodu. Ma piękny, słoneczny aromat i delikatny smak. Lubiany zarówno przez małych, jak i dużych, jest także syrop z liści i kwiatów mniszka lekarskiego. Wzmacnia odporność, a oprócz tego łagodzi kaszel i chrypkę. Do tego świetnie smakuje z herbatką, doskonale komponuje się również ze świeżo wyciśniętym sokiem.

Syrop z kwiatów mniszka według receptury Stefanii Korżawskiej

Potrzebujesz:

6 garści suszonych kwiatów mniszka

2 łyżki suszonych liści mniszka

3 litry wody

1,5 litra miodu naturalnego

6 łyżek octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kwiat mniszka zalać wodą i ogrzewać na małym ogniu 20 minut, po czym odstawić na noc. Rano przecedzić, wycisnąć kwiatki i do płynu dodać miód. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec gotowania, dodać 6 łyżek octu jabłkowego lub sok z cytryny. Zagotować, następnie rozlać gorący syrop do butelek.

Kwiaty dla mamy

Kwiat mniszka podawany pod dowolną postacią jest szczególnie korzystny dla kobiet. Zawarte w nim witaminy A i C oraz karotenoidy nadają skórze piękny, zdrowy wygląd. Przede wszystkim jednak, kwiat mniszka reguluje poziom hormonów żeńskich – dzięki temu pozwala zapobiegać kobiecym dolegliwościom i łagodzić wszelkie objawy z nimi związane. To właśnie dlatego jest tak cenny dla całej rodziny.

Zapach lata w Twoim domu

Do pierwszego, wiosennego kwitnienia mniszka lekarskiego zostało jeszcze sporo czasu. Nic straconego – zarówno suszone liście, jak i kwiaty, znajdziemy w sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością, a coraz częściej – nawet w osiedlowych delikatesach i supermarketach. Wystarczy pamiętać, by wybrać produkt z ekologicznym certyfikatem. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że zioła rosły na czystych terenach – z dala od dróg i zanieczyszczeń przemysłowych. Tak pozyskane kwiaty i liście będą miały zbawienny wpływ nasze zdrowie, a także zachwycą pięknym kolorem i aromatem, przypominającym ciepło lata, za którym wszyscy tęsknimy.

Ecoblik Team

www.ecoblik.pl

Podobne artykuły