Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Cenna żurawina

Jesień to czas kiedy w naszych sklepach pojawiaja się świeża żurawina. Owoce  żurawiny świetnie się przechowują dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantu – kwasu benzoesowego. Są nieco zbyt kwaśne aby jeść je na surowo, za to świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory, z których najpopularniejsze to: sok żurawinowy, suszona żurawina, sos żurawinowy, konfitury, koktajle, itd…

Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej.

Są owocem niezwykle cennym. Zawierają w sobie  wiele ważnych substancji o bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Żurawiny wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne.

Składniki czynne zawarte w żurawinach to głównie cykliczne proantocyjanidy, które mają  właściwości zapobiegania przylegania bakterii (E.coli, Salmonella, gronkowiec, Helicobacter pylorii, itp.) do śluzówek organizmu człowieka.

W roku 1994 prowadzono badania z których wynka, że osoby pijące sok żurawinowy o połowę zmniejszają ryzyko infekcji układu moczowego. Ochronne działanie soku żurawinowego wynika z:

  • zakwaszaniu moczu,
  • zawartości w nim kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne,
  • zawartości składników utrudniających przyleganie bakterii Esherichia coli (E.coli) do ścian układu moczowego.


Zanim dojdzie do infekcji, bakterie E.coli muszą najpierw „przyczepić się” do ścian układu moczowego. Substancje zawarte w żurawinie skutecznie to uniemożliwiają. Dzięki temu bakterie E. coli są wypłukiwane wraz z moczem. Ponieważ aż 80 do 90% infekcji układu moczowego powodowanych jest przez te bakterie, ochrona jaką daje żurawina jest dość istotna.

Do innych składników żurawiny należą m.in.: kwas cytrynowy, jabłkowy, fruktoza, witamina C, B1, B2, flawonoidy, kwercytyna, kamferol, antocyjany, flawonole, taniny i wiele innych.

W 1998 roku naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awivie zauważyli, że sok z żurawin zmniejsza przyleganie bakterii do dziąseł o blisko 60%, dlatego polecają jego regularne stosowanie  do płukania jamy ustnej, w celu leczenia zapalenia przyzębia.

Liczne eksperymenty potwierdzają, że spożywanie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym dzięki obecności w nich polifenoli i przeciwutleniaczy. Profesor Joe Vinson z University of Scraton, na podstawie badań przeprowadzonych na ochotnikach stwierdził, że regularne picie trzech szklanek soku żurawin dziennie (sok 27- procentowy, czyli podobny do tego jaki można kupić w sklepach spożywczych) podwyższa poziom HDL („dobry cholesterol”) we krwi aż o 10%, a to z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%.

Żurawina wspomaga leczenie choroby wrzodowej  żołądka i dwunastnicy dzięki temu, że flawonoidy zawarte w żurawinie hamują rozwój i zmniejszają przyleganie bakterii H. pylori wywołującej chorobę wrzodową.

A zatem pijąc sok żurawin, jedząc smaczne owoce dbamy o serce, naczynia krwionośne, układ pokarmowy, układ moczowy, a także chronimy nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i częstymi infekcjami.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.