Jesień to czas kiedy w naszych sklepach pojawiaja się świeża żurawina. Owoce żurawiny świetnie się przechowują dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantu – kwasu benzoesowego. Są nieco zbyt kwaśne aby jeść je na surowo, za to świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory, z których najpopularniejsze to: sok żurawinowy, suszona żurawina, sos żurawinowy, konfitury, koktajle, itd…
Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej.
Są owocem niezwykle cennym. Zawierają w sobie wiele ważnych substancji o bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Żurawiny wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne.
Składniki czynne zawarte w żurawinach to głównie cykliczne proantocyjanidy, które mają właściwości zapobiegania przylegania bakterii (E.coli, Salmonella, gronkowiec, Helicobacter pylorii, itp.) do śluzówek organizmu człowieka.
W roku 1994 prowadzono badania z których wynka, że osoby pijące sok żurawinowy o połowę zmniejszają ryzyko infekcji układu moczowego. Ochronne działanie soku żurawinowego wynika z:
- zakwaszaniu moczu,
- zawartości w nim kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne,
- zawartości składników utrudniających przyleganie bakterii Esherichia coli (E.coli) do ścian układu moczowego.
Zanim dojdzie do infekcji, bakterie E.coli muszą najpierw „przyczepić się” do ścian układu moczowego. Substancje zawarte w żurawinie skutecznie to uniemożliwiają. Dzięki temu bakterie E. coli są wypłukiwane wraz z moczem. Ponieważ aż 80 do 90% infekcji układu moczowego powodowanych jest przez te bakterie, ochrona jaką daje żurawina jest dość istotna.
Do innych składników żurawiny należą m.in.: kwas cytrynowy, jabłkowy, fruktoza, witamina C, B1, B2, flawonoidy, kwercytyna, kamferol, antocyjany, flawonole, taniny i wiele innych.
W 1998 roku naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awivie zauważyli, że sok z żurawin zmniejsza przyleganie bakterii do dziąseł o blisko 60%, dlatego polecają jego regularne stosowanie do płukania jamy ustnej, w celu leczenia zapalenia przyzębia.
Liczne eksperymenty potwierdzają, że spożywanie soku z żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym dzięki obecności w nich polifenoli i przeciwutleniaczy. Profesor Joe Vinson z University of Scraton, na podstawie badań przeprowadzonych na ochotnikach stwierdził, że regularne picie trzech szklanek soku żurawin dziennie (sok 27- procentowy, czyli podobny do tego jaki można kupić w sklepach spożywczych) podwyższa poziom HDL („dobry cholesterol”) we krwi aż o 10%, a to z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%.
Żurawina wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy dzięki temu, że flawonoidy zawarte w żurawinie hamują rozwój i zmniejszają przyleganie bakterii H. pylori wywołującej chorobę wrzodową.
A zatem pijąc sok żurawin, jedząc smaczne owoce dbamy o serce, naczynia krwionośne, układ pokarmowy, układ moczowy, a także chronimy nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i częstymi infekcjami.