Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Soczewica – dlaczego warto po nią sięgać?

Soczewica jest często niedocenioną rośliną, warto więc przypomnieć, dlaczego powinna mieć stałe miejsce w naszej diecie

– jest bardzo bogata w białko i węglowodany, za to nie mająca dużo tłuszczu i cholesterolu

– polecana jest dla wegetarian, ale też dla osób na diecie wysokobiałkowej 

– zawiera także wiele witamin, przede wszystkim kwasu foliowego oraz B1, B6 i składników mineralnych: fosfor, magnez, żelazo i cynk.

– doskonale może zastąpić część dań mięsnych – np. jako farsz do naleśników lub pierogów, kotlety, pasztet.

– jest szybka i łatwa w przygotowaniu – nie trzeba jej moczyć, gotuje się ok. 20 – 30 minut

SOCZEWICA – JAK GOTOWAĆ?

Niezależnie od koloru, jaki wybierzemy, soczewicę gotuje się tak samo.
Należy ją wypłukać, po czym wrzucić do zimnej wody i gotować do miękkości na małym ogniu przez ok 20 minut. 
Proporcje: dwie szklanki wody na szklankę soczewicy.

Należy sprawdzać, co jakiś czas, gdyż soczewica lubi się rozgotować. Jeśli jest bardzo młoda, to wystarczy jej zaledwie 10 minut gotowania! To ważne, aby została w całości, jeśli np. chcemy ją dodać do sałatki. Posolić pod koniec gotowania.
Gotową odcedzić.

Soczewica pęcznieje – z jednej szklanki wyjdzie ok. 2 szklanek po ugotowaniu. Jeśli ugotowaliście za dużo – nie przejmujcie się! Soczewica nadaje się do tak wielu dań i przepisów, że szybko ją zużyjecie!

SOCZEWICA ZIELONA CZY CZERWONA? CZYLI KTÓRĄ SOCZEWICĘ WYBRAĆ?

To zależy od naszych osobistych preferencji. Na pewno warto wypróbować wszystkie i sprawdzić, która najbardziej nam odpowiada. Można kierować się tymi wskazówkami:

Do sałatek – brązową. Najlepiej zachowuje kształt.
Do zup, gulaszów, curry – najlepiej czerwona lub żółta – szybko mięknie, łatwo zrobić z niej puree, a poza tym lepiej wygląda w gotowym daniu – ma ładny kolor.
Do farszu, kotletów – soczewica zielona, czerwona, brązowa, żółta.

SOCZEWICA – DO CZEGO PASUJE?

Soczewica doskonale komponuje się z takimi produktami i przyprawami jak:

– pomidory (należy jednak dodać je dopiero jak soczewica zmięknie, gdyż kwas w nich zawarty wydłuża gotowanie)
– mięta, curry, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, przyprawy orientalne, rozmaryn 
– do farszów i pasztetów – cebula, papryka, cukinia, czosnek, marchew

Wegańskie kotlety z zielonej soczewicy bez jajek

Składniki:

  • płatki owsiane – 1 szklanka
  • zielona soczewica ugotowana – 2 szklanki
  • przyprawa do grilla – 1 łyżka
  • przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
  • bułka tarta – 2 – 3 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • czosnek – prażony lub sproszkowany – 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Instrukcje

  1. Płatki owsiane gotujemy w 2 szklankach wody z sosem sojowym.
  2. Jeszcze gorące płatki mieszamy z soczewicą doprawimy, formujemy kotlety i smażymy.
  3. Z przepisu wychodzi ok 10 kotletów.

Smacznego!

DUŻYM PLUSEM SOCZEWICY JEST TO, ŻE JEST ONA STOSUNKOWO NIEDROGA, A NA PEWNO TAŃSZA OD MIĘSA!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.