Problemy z mięsem

Przez | Ostatnia aktualizacja: 8 lipca, 2019

Problemy z mięsem

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że spożywanie mięsa jest jedną z głównych przyczyn rozwoju większości chorób cywilizacyjnych!

1. Pokarm mięsny jest źródłem tłuszczów z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a to prowadzi do powstawania miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia. Sprzyja też powstawaniu nadwagi, otyłości i cukrzycy.

2. Znane jest również silne zakwaszające działanie produktów mięsnych. Spalaniu aminokwasów z białek mięsnych towarzyszy tworzenie się mocnych kwasów, które muszą być zobojętniane, co zmniejsza zasób zasad wewnątrzustrojowych i prowadzi do kwasicy. Zakwaszenie osłabia pracę układu odpornościowego organizmu.

3. Poważną szkodliwością mięsa jest również dość wysoka zawartość zasad purynowych, pochodząca z rozkładu kwasów nukleinowych. Zasady te przechodzą w kwas moczowy, który, osadzając się w ścięgnach i stawach w postaci moczanów, usposabia do artretyzmu (dny moczanowej).

4. Duży problem stanowią też procesy gnilne w jelicie grubym, którym pokarmy mięsne wybitnie sprzyjają. Przewód pokarmowy człowieka nie został przystosowany do trawienia mięsa bez szkody dla zdrowia. Bakterie gnilne obficie rozwijają się w niestrawionych resztkach mięsnych, a ich cuchnące produkty, jak indol, skatol, fenol i inne, mogą wchłaniać się z jelita do krwi, zatruwając organizm.

5. Pokarmy mięsne są zupełnie pozbawione błonnika roślinnego, który ma ogromne znaczenie w pracy przewodu pokarmowego. Błonnik, poprawia perystaltykę i zatrzymuje wodę w jelitach, przez co zapobiega zaparciom. Żywa perystaltyka i częste wypróżnianie chronią jelita przed uchyłkowatością, hemoroidami i nowotworami jelita grubego. Błonnik sprzyja wydalaniu cholesterolu z organizmu, a to z kolei zapobiega miażdżycy i chorobom układu krążenia.

6. Do pokarmów mięsnych podczas obróbki kulinarnej dodaje się mnóstwo soli kuchennej. Spożywanie dużej ilości soli uważa się za jedną z głównych przyczyn nadciśnienia i osteoporozy.

7. Mięso zwierząt rzeźnych zawiera szkodliwe produkty przemiany materii, które w szczególnie dużej ilości powstają w chwili ogromnego stresu, które zwierzęta przeżywają przy uboju. Wydaleniu ich przez nerki przeszkadza śmierć zwierzęcia, a więc później zjadane są wraz z mięsem przez człowieka.

8. Najczęściej spożywa się mięso zwierząt tuczonych, przez co często chorych. Producenci, aby uzyskać większy przyrost masy zwierząt, trzymają je w zamknięciu, pozbawiając ruchu, co powoduje, że znaczna część zjadanego przez nie pokarmu przechodzi w tłuszcz. Niewłaściwa karma dla zwierząt, jak mączka mięsno-kostna prowadzi do groźnych chorób wśród zwierząt hodowlanych, co okazuje się poważnym zagrożeniem dla konsumentów.

9. Mięso ubitego zwierzęcia zaczyna szybko gnić, a po kilku dniach zmienia kolor na szaro-zielony. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą azotanów, azotynów i innych środków konserwujących, w ten sposób nadając mięsu jasnoczerwony kolor. Wiele z tych środków to substancje rakotwórcze. Nierzadko też podaje się zwierzętom hodowlanym antybiotyki i inne leki, aby utrzymać je przy życiu do momentu uboju, co również nie pozostaje bez wpływu na organizm człowieka spożywającego mięso tych zwierząt.

10. Do wszystkich tych czynników, związanych bezpośrednio z konsumpcją mięsa, należy dodać, iż hodowla zwierząt powoduje nadmierne „zużycie” ziemi, co doprowadza do ciągłej erozji gleby. Na wielu obszarach dochodzi do pustynnienia jako efektu wyniszczenia ekosystemu. Hodowla zwierząt powoduje, że zwiększa się emisja dwutlenku węgla i metanu – gazów odpowiedzialnych za efekt cieplarniany. W ogromnym stopniu przyczynia się również do zanieczyszczenia wody nawozami i pestycydami.

Podobne artykuły