Dieta zasadotwórcza
Ostatnia aktualizacja:
8 lipca, 2019

Pokarmy alkalizujące powinny stanowić 80% naszej diety.
Krew powinna mieć odczyn lekko zasadowy (pH powyżej 7), nigdy kwaśny (pH poniżej 7). Zaobserwowano, że osoby o bardziej zasadowym odczynie krwi (pH od 7,4 do 7,5) są mniej podatne na różne choroby.
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Większość schorzeń, w tym chorób przewlekłych, takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa, powstaje wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe.
Podczas przemiany materii w organizmie powstają substancje, które zmieniają odczyn pH w płynach ustrojowych. W zależności od składu chemicznego produktów pokarmy dzieli się na kwasotwórcze i zasadotwórcze. Nie należy mylić tych określeń z bezpośrednią kwaśnością jedzenia – przykładowo cytryny czy pomarańcze są kwaśne z powodu zawartości w nich kwasu cytrynowego. Kwas ten jednak jest całkowicie metabolizowany, a cytryna czy pomarańcza faktycznie ma w organizmie działanie zasadotwórcze.
Pokarmy, które zawierają duże ilości chloru, fosforu, siarki i azotu mają wyraźne działanie kwasotwórcze. Są to w większości produkty pochodzenia zwierzęcego. Natomiast te bogate w magnez, wapń, potas tworzą związki zasadowe. Są to prawie wszystkie warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych.
Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Około 80% naszej diety powinny stanowić produkty zasadotwórcze. Poddając się terapii odkwaszającej, przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad między 13:00 a 15:00, a kolację do godziny 18:00.
Produkty wysokozasadotwórcze: awokado, buraki, marchew, ziemniaki, szpinak, rabarbar, suszone owoce.
Produkty średniozasadotwórcze: morele, jabłka, banany, jagody, wiśnie, figi, grejpfruty, winogrona, cytryny, melony, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, fasola, soczewica, groch, cieciorka, bób, migdały, kokos, kasza jaglana
Produkty wysokokwasotwórcze: mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, ryby), podroby (wątroba), skorupiaki, sery, jajka, cukier i produkty zawierające cukier, kawa, czarna herbata
Produkty średniokwasotwórcze: zboża (żyto, owies, pszenica, ryż), oliwki, szparagi, gorczyca, masło, mleko i przetwory mleczne
Opracowano na podstawie książki pt.: „The Optimum Nutrition Bible” Patricka Holforha.