Obecność produktów pełnoziarnistych w diecie wspaniale chroni układ krwionośny. Zapobiega miażdżycy tętnic, a więc chroni przed udarami mózgu i zawałami serca. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i hipoglikemię, a także chroni przed chorobami nowotworowymi. Ma też pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, trójglicerydów i innych bioaktywnych składników krwi. Reguluje przemianę materii i usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Dlaczego produkty pełnoziarniste mają tak wielorakie korzystne działanie?
Okazuje się, że produkty te zawierają wiele błonnika, witamin i soli mineralnych, cennych białek roślinnych, steroli i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Cenny błonnik oraz makro i mikroelementy znajdują się głównie w zarodku i najbardziej zewnętrznych częściach ziarna, dlatego powinno byæ ono spożywane w całości, nie poddawane procesom rafinacji. Warto stosowaæ wszystkie rodzaje zbóż, które są dostępne w Polsce, takie jak pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, ryż naturalny, proso i owies w postaci całego ziarna jak również kasz, płatków, mąki z pełnego przemiału i pieczywa razowego.
Na zmianę nigdy nie jest za późno!
Często słyszy się opinie w rodzaju: Dla mnie już za późno na zmianę diety. Nic bardziej błędnego! Istnieje wiele dowodów na to, że zmiana sposobu odżywiania na zdrowszy przynosi korzyści bez względu na wiek. Mało tego, nawet niewielka zmiana na przykład wprowadzenie produktów pełnoziarnistych do 1-2 posiłków w ciągu dnia korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.