Dzień bez mięsa
					
						Ostatnia aktualizacja:
						29 czerwca, 2022
					
									
 
					20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto? W czasach PRL-u były propagowane takie dni, ze względu na brak dostępności mięsa w sklepach. Ale nie o takim dniu mówimy!
Od 1985 roku „Dzień bez mięsa” nie ma nic wspólnego z tą ideologią.
Organizacja pożytku publicznego FARM zapoczątkowała tą inicjatywę – Dzień bez Mięsa” w 1985 roku w USA w celu ochrony zwierząt i promowania diety wegańskiej. Wskazywano na wiele korzyści zdrowotnych i etycznych, które płyną z ograniczenia spożywanie mięsa lub całkowitego wyeliminowania do z diety:
– zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wylewów
– zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych
– zmniejszenie ilości zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych
– ochrona zwierząt i natury (względy etyczne)
Dziś wielu ludzi na świecie zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy religijnych.
Oto najważniejsze przyczyny przejścia na wegetarianizm:
| Zdrowie | 32% | 
| Obecność chemikaliów i hormonów w mięsie | 15% | 
| Nielubienie smaku mięsa | 13% | 
| Miłość do zwierząt | 11% | 
| Prawa zwierząt | 10% | 
| Względy religijne | 6% | 
| Troska o planetę | 4% | 
| Zrzucenie wagi | 3% | 
| Zmniejszenie głodu na świecie | 1% | 
To wyniki badań z 2002 roku z USA. A co was zachęca dzisiaj do rezygnacji z mięsa?
 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
											 
											 
											 
									 
											 
											 
									 
											 
											 
									 
											 
											 
									 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						