Czym są drożdżaki?
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Drożdżaki to jednokomórkowce żyjące na powierzchni wszystkich żywych organizmów, w tym na skórze człowieka, a także na owocach, warzywach i nasionach. Stanowią rodzaj wszędobylskich grzybów.
Drożdżaki z rodzaju Candida żyją w harmonii z innymi organizmami, gdy sprawny układ immunologiczny i tzw. pożyteczne bakterie, czyli probiotyki (np. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifido), nie dopuszczają do ich nadmiernego rozrostu. Należą one jednak do organizmów, które wykorzystują każdą nadarzającą się okazję do ekspansji, na przykład w sytuacji, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony, delikatna równowaga ulega zaburzeniu lub dochodzi do wyginięcia dobrych bakterii. Wtedy drożdżaki z rodzaju Candida nadmiernie się namnażają i w rezultacie ich nadmiar doprowadza do wystąpienia rozmaitych problemów zdrowotnych dotykających wiele narządów wewnętrznych.
Nie wszystkie drożdżaki są jednak szkodliwe. Tak naprawdę, spośród tysięcy istniejących gatunków tylko niewielki procent może egzystować w ludzkim ciele, a wśród nich jedynie kilka to gatunki chorobotwórcze. Większość drożdżaków, na przykład te używane jako zaczyn do wypieku chleba lub warzenia piwa, jest nieszkodliwa. Co więcej, istnieje wiele przygotowywanych na ich bazie i wpływających dobroczynnie na zdrowie suplementów dietetycznych, takich jak drożdże odżywcze. Candida albicans mają jednakże dwoistą naturę – posiadają zdolność do przemiany z jednokomórkowego organizmu w wielokomórkową, rozgałęzioną grzybiczą kolonię, potrafiącą wnikać pod powierzchnię błon śluzowych. A zatem jeśli wskutek niewłaściwej diety i osłabienia układu immunologicznego drożdżaki z rodzaju Candida zaczną się nadmiernie rozwijać, mogą zagrozić naszemu zdrowiu.
Podobnie jak wszystkie drożdżaki Candida albicans znakomicie rozwijają się w miejscach ciepłych i wilgotnych. W normalnych warunkach egzystują w harmonii z ludzkim organizmem, nie czyniąc mu żadnej szkody, a układ odpornościowy dba o to, aby nadmiernie się nie rozprzestrzeniały. Kiedy układ immunologiczny jest silny, drożdżaki z rodzaju Candida nie stanowią żadnego problemu. Jeśli jednak zażywacie antybiotyki o szerokim spektrum działania lub inne leki (np. pigułki antykoncepcyjne lub kortyzon), pożyteczne bakterie zapobiegające rozwojowi infekcji grzybiczych ulegają wyniszczeniu. Wymienione leki nie szkodzą drożdżakom z rodzaju Candida, dlatego następuje ich szybki rozwój, a wydzielane przez nie toksyny dodatkowo osłabiają układ immunologiczny człowieka. Rezultatem są nawracające infekcje, które muszą być leczone kolejnymi dawkami antybiotyków, co powoduje dalszy rozwój kandydozy – i tak po pewnym czasie okazuje się, że tkwimy w błędnym kole. Chociaż istnieje wiele czynników odpowiedzialnych za pogorszenie ogólnego samopoczucia to według mnie najważniejszym z nich jest częste stosowanie antybiotyków o szerokim spektrum działania.
Infekcje grzybicze w jednej części ciała mogą na wiele różnych sposobów wywołać symptomy chorobowe w innych miejscach. Kandydoza może spowodować tzw. zespół nieszczelnego jelita, czyli zapalenie ścianek jelita prowadzące do swobodnego przenikania wszelkich substancji przez ochronną błonę śluzową jelita. W rezultacie różnego rodzaju toksyny i alergeny pokarmowe przedostają się z łatwością przez luki w ściance, wędrując do innych części ciała.
Dieta zalecana w kandydozie
Jest to najbardziej radykalny krok potrzebny do odzyskania zdrowia, który może wymagać całkowitej zmiany stylu życia, nawyków żywieniowych i produktów kupowanych w sklepach spożywczych. Poniżej przedstawiam krótką listę pokarmów, których należy unikać, oraz produktów zalecanych, jak również działań, jakie należy podjąć, aby wprowadzić w diecie pożądane zmiany.
Rozejrzyj się po kuchni, lodówce i szafkach z żywnością i usuń cukier, syrop kukurydziany, białe pieczywo oraz produkty z rafinowanej mąki, napoje gazowane, słodzone płatki śniadaniowe oraz wszystkie przekąski zawierające tłuszcz i cukier. Pokarmy i napoje ubogie w składniki odżywcze, obfitujące jedynie w proste węglowodany, sprzyjają rozrostowi drożdżaków i szkodzą zdrowiu. Aby przezwyciężyć problemy zdrowotne wywołane przez drożdżaki, trzeba koniecznie się ich pozbyć. Usuń niezdrową, tanią żywność, produkty przetworzone, zawierające utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze, barwniki i środki konserwujące.
Poszukuj świeżych i mrożonych warzyw, jajek, oliwy z oliwek i masła bez domieszek. Szczególnie polecam organiczną żywność ekologiczną, która nie jest zanieczyszczona chemicznie. Można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach.
Co można jeść?
• Warzywa niskowęglowodanowe: warzywa kapustne (np. brokuł, kalafior, kapusta), marchewkę, cebulę, paprykę.
Co można jeść w niewielkich ilościach?
• Warzywa wysokowęglowodanowe: ziemniaki, kabaczki, buraki, awokado, fasolę, groszek i inne rośliny strączkowe.
• Pokarm z pełnego ziarna (bez dodatków): pszenicę, ryż niełuskany, kukurydzę, owies, jęczmień.
• Odmiany zboża: grykę, amarantus, komosę ryżową.
• Jaja.
Czego unikać w diecie?
• Cukru i zawierającego go pożywienia.
• Żywności przetworzonej.
• Mięs konserwowanych i wędzonych.
• Grzybów i trufli.
• Większości przypraw i sosów.
• Owoców (w czasie pierwszych trzech tygodni).
• Resztek żywności (żywność pozostała po posiłkach powinna być natychmiast schowana do lodówki, w przeciwnym razie bowiem szybko pokryje się pleśnią).
Co można pić?
• Wodę: pij 8 szklanek dziennie. Ponieważ jednak zwykła woda z kranu może być zanieczyszczona ołowiem, bakteriami i pasożytami, zalecam picie źródlanej wody butelkowanej.
Czego unikać?
• Soków owocowych: obfitują one we fruktozę, rodzaj cukru.
• Napojów alkoholowych: wina, piwa i innych napojów alkoholowych. Napojów dietetycznych: nie mają one żadnych wartości odżywczych i zawierają składniki, które u osób wrażliwych wywołują niepożądane reakcje.
Opr. na podstawie książki CANDIDA. LECZYMY NATURALNIE