Potrawy zwiększające odporność
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Gdybyś obejrzał próbkę swojej krwi pod mikroskopem, zobaczyłbyś mnóstwo czerwonych krwinek, których zadaniem jest transport tlenu do tkanek. Pomiędzy nimi gdzieniegdzie zauważyłbyś białe krwinki, które stanowią główny budulec twojego układu odpornościowego. Białe krwinki mają za zadanie rozpoznawać i eliminować anormalne komórki pojawiające się w organizmie.
Niektóre leukocyty pochłaniają i niszczą patogeny, takie jak wirusy, bakterie czy inne obce elementy, w tym komórki rakowe. Zadaniem innych jest ułatwianie tego procesu na różne sposoby, na przykład poprzez produkowanie przeciwciał – białek wiążących obce czy anormalne komórki i w ten sposób oznaczających je do zniszczenia.
Układ odpornościowy odgrywa w walce z rakiem bardzo istotną rolę. Pojedyncze komórki rakowe pojawiają się od czasu do czasu w organizmie każdego z nas, mogą one także oderwać się od istniejącego guza i rozprzestrzenić do innych części ciała. Dobrze działający układ odpornościowy rozpoznaje i niszczy je, zanim zagnieżdżą się w organizmie. Dlatego też wzmacnianie układu odpornościowego jest tak ważne w przeciwdziałaniu i walce z rakiem.
Podobnie jak żołnierze, komórki układu odpornościowego walczą bardziej efektywnie, gdy są dobrze odżywione. Udowodniono, że antyoksydanty – beta-karoten, witaminy C i E – wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania białych krwinek konieczny jest także cynk.
Cynk
Cynk znany jest jako substancja wspomagająca walkę z przeziębieniami i rzeczywiście działa na takie dolegliwości. Jednak, zarówno nadmiar, jak i niedobór cynku i innych minerałów, może być szkodliwy dla organizmu . Naukowcy z New Jersey odkryli ten fakt przypadkowo, gdy badali działanie cynku na grupie starszych mężczyzn i kobiet. Części z nich podawano cynk, a części placebo o wyglądzie i smaku tegoż minerału. Żeby zapewnić dobre odżywianie każdego z uczestników eksperymentu, wszystkich poproszono o przyjmowanie suplementów multiwitaminowych.
W trakcie sprawdzania wyników naukowców zadziwił fakt, że funkcjonowanie układu odpornościowego na początkowym etapie badania poprawiło się u wszystkich badanych. Łatwo zgadnąć dlaczego – najprawdopodobniej suplement multiwitaminowy posłużył jako uzupełnienie drobnych braków w diecie, co wpłynęło na podniesienie odporności. Jednak badaczy zaskoczył fakt, że z czasem układ odpornościowy zaczął funkcjonować gorzej u ochotników przyjmujących dodatkowo 15 mg cynku dziennie w porównaniu do tych, którzy zażywali placebo. Cynk jest więc składnikiem koniecznym dla prawidłowego działania układu odpornościowego i jest pomocny, gdy dostarczamy go organizmowi w niewielkich ilościach. Łatwo jednak przesadzić, a nadmiar cynku źle wpływa na odporność. Zalecana dzienna ilość cynku w diecie osoby dorosłej to 8 mg dla kobiet i 11 mg dla mężczyzn. Zamieszczona poniżej tabela przedstawia potrawy, które dostarczą twojemu organizmowi odpowiednią ilość cynku.