Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Kandydoza u dzieci

Kandydozę, czyli zakażenie grzybem Candida albicans, coraz częściej spotyka się u dzieci. Candida albicans to drożdżaki, które są powszechnie występującymi drobnoustrojami, należącymi do fizjologicznej flory jelita grubego, jednak w sprzyjających warunkach mogą się niebezpiecznie rozmnożyć.

Candida może dawać szerokie spektrum objawów: łaknienie na cukier, słodycze, pszenicę, utrata apetytu lub nadmierne jedzenie, nawracające zapalenie zatok, zmęczenie, zaparcia lub biegunki, nadpobudliwość, nerwowość, problemy z koncentracją, gazy, ból brzucha (szczególnie po jedzeniu) częste infekcje, anginy, krwawiące dziąsła, próchnica zębów, zmiany w kącikach ust wykwity skórne, łupież, niespokojny sen, łuszczyca, świąt w okolicy odbytu.

Czynniki powodujące kandydozę to takie, które zmieniają poziom równowagi kwasowo-zasadowej w przewodzie pokarmowym i zaburzają równowagę mikroflory jelitowej. Następuje to na przykład w momencie przyjmowania antybiotyku o szerokim zakresie działania. Ponadto candida lubi „słodkie”. Przede wszystkim poprzez „słodkie” jedzenie i kwaśne środowisko. Candida odżywia się cukrami prostymi. Rozkłada je do dwutlenku węgla i alkoholu, czego skutkiem są często przykre wzdęcia. Gdy zaczyna brakować mu „jedzenia”, doprowadza do wydzielenia substancji działającej jak insulina, która sprawia, że zaatakowany organizm odczuwa łaknienie i wielką ochotę na słodkie jedzenie. Skutek? Najczęściej dzieci z grzybicą nie potrafi się powstrzymać przed sięgnięciem po kaloryczną przekąskę.

Wielu rodziców, którzy chcą dbać o zdrowie swoich dzieci, daje im na śniadanie szklankę soku i miskę płatków oraz pozwala na jedzenie słodyczy. Nie wiedzą, że w ten sposób aplikują im bombę cukrową. Cukier oraz wszelkie wysoko przetworzone produkty spożywcze wzmagają rozrost Candidy, dlatego istnieje konieczność ich wyeliminowania z diety.

Leczenie Candida nie jest proste. Przede wszystkim wymaga czasu. Zastosowanie odpowiedniej diety jest najprostszą i najskuteczniejszą profilaktyką przeciwgrzybiczną.

Z jakich produktów powinniśmy zrezygnować zmagając się z kandydozą u dzieci?

cukier prosty (również miód),

słodycze

białe pieczywo

produkty zbożowe wysokoprzetworzone (np. muesli z dodatkiem cukru)

produkty cukiernicze

grzyby

sery (zwłaszcza tzw. pleśniowe)

kandyzowane owoce

soki owocowe

bardzo słodkie owoce

słodkie napoje gazowane

produkty zawierające ocet w składzie

suszone przyprawy korzenne

produkty na bazie ciasta drożdżowego

produkty zawierające słód

Co należy zrobić?

– staraj się odżywiać produktami spożywczymi wyłącznie naturalnymi, świeżymi i nieprzetworzonymi przez przemysł spożywczy;

– przygotowuj posiłki w domu;

– wyeliminuj z diety cukier i wszelkie jego wyroby, białe pieczywo z rafinowanej mąki, mleko i wszelkie z niego wyroby kupowane w sklepie;

– czasami lekarze zalecają przejście na dietę bezglutenową, szczególnie jeśli Candida daje objawy z układu pokarmowego.

Candida albicans to naturalny mieszkaniec naszego organizmu. Dbając o dobrą jakość pożywienia, a także o zbilansowaną dietę, możemy przez wiele lat cieszyć się pozytywnym wpływem jego obecności w naszych jelitach. Higieniczny tryb życia, świeże, różnorodne, naturalne produkty i dbanie o mikroflorę jelit zapewnią nam i naszym dzieciom utrzymanie właściwej homeostazy. Tylko od nas zależy, czy pozwolimy Candidzie z przyjaciela stać się wyniszczającym nas agresorem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.