Siemię lniane – lek czy pożywienie?
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Len charakteryzuje się dużą zawartością oleju, który ze wszystkich roślin oleistych zawiera największą ilość, pod względem procentowym, obu rodzajów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), to znaczy kwasu linolenowego (omega-3) i kwasu linolowego (omega-6).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów; nie są wytwarzane przez organizm, co oznacza, że muszą być dostarczane w diecie. Są to tak zwane „kwasy leczące”. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie powodują tycia i mają dobroczynny wpływ na zdrowie, dlatego spożywając pokarmy bogate w tego rodzaju kwasy, nie musimy martwić się o kalorie. Rolą powyżej wspomnianych nienasyconych kwasów nie jest dostarczenie energii ani magazynowanie w organizmie tłuszczu, lecz zaopatrzenie organizmu w hormonopodobne substancje zwane prostaglandynami i eikozanoidami, które zapewniają właściwe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, skóry i organów płciowych. Zapobiegają one również zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu się skrzepów; innymi słowy działają rozrzedzająco na krew, w ten sposób utrzymując ciśnienie krwi na właściwym poziomie.
Naukowiec, H.M. Sinclair, zaprezentował wyniki swych badań przeprowadzonych w 1984 roku, gdy poddał się eksperymentalnej diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3; zauważył, że w jego organizmie nastąpiły niezwykłe zmiany: po pierwsze spadek masy ciała, następnie znaczący wzrost energii życiowej, a także większą niż kiedykolwiek w przeszłości witalność!
Doktor Johanna Budwig, pionierka w badaniach dotyczących wpływu odżywiania na zdrowie, wyjaśnia, co następuje: „Olej lniany działa niczym świeca zapłonowa, która przyśpiesza metabolizm tłuszczów w ludzkim organizmie”.
Można zaobserwować wielorakie, niezwykłe korzyści płynące ze spożywania siemienia lnianego na przykład len ma znakomite działania przeczyszczające.
Przyczyniają się do tego twarde łupiny, stanowiące aż 12% całego nasionka. Łupiny w wilgotnym środowisku chłoną wodę, pęcznieją i tworzą kleistą papkę. Dwie duże łyżki siemienia lnianego (ok. 30 g) po zmieszaniu ze szklanką wrzącej wody szybko nasiąkają wodą i nabierają konsystencji puddingu. Żeby uzyskać efekt przeczyszczający, należy wypić nasiona zmieszane z wodą, zanim zdążą spęcznieć; wówczas zaczną one pęcznieć w żołądku.
Jeśli wciąż utrzymują się zaparcia, trzeba wypić taką miksturę dwa razy dziennie przed posiłkiem. Należy jednak podkreślić, że całe nasiona przejdą przez układ trawienny niestrawione. Nasz organizm strawi je i skorzysta z ich znakomitych właściwości odżywczych jedynie wtedy, gdy zostaną rozdrobnione.
Kleik z siemienia lnianego może służyć również innemu niezwykle ważnemu celowi, mianowicie naprawy szkód w organizmie spowodowanych przez zażywanie dużych ilości antybiotyków. Pożyteczne bakterie egzystujące w jelitach są niszczone w dużych ilościach po stosowaniu przez długi czas antybiotyków, pigułek antykoncepcyjnych i innych leków stosowanych w chemioterapii; w rezultacie dochodzi do chronicznych zaparć (występuje to powszechnie wśród szpitalnych pacjentów). Kleik z siemienia lnianego pozwala na odbudowę flory bakteryjnej w jelitach.
Potwierdza to doktor Ernst Schneider, autor wielu książek na temat leczenia naturalnego: „Z mojej praktyki lekarskiej wynika, że odbudowa flory bakteryjnej w jelitach po szoku wywołanym przez chemioterapię następuje znacznie szybciej, jeśli regularnie spożywa się świeżo rozdrobnione nasiona lnu”. Kleiki z siemienia lnianego wspomagają naprawę szkody wyrządzonej wewnętrznej „tapecie”, jaką jest śluzowata osłona wyścielająca cały układ trawienny. Nawet ludzie cierpiący na wrzody żołądka skuteczniej i szybciej dochodzą do zdrowia, jeśli jedzą siemię lniane, gdyż kleik pokrywa miejsca zapalne, chroniąc je przed działaniem kwasów żołądkowych.
źródło: Książka „Stosujemy siemię lniane”
więcej: http://sklep.fzz.pl/262,stosujemy-siemie-lniane.html