Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Miody ziołowe – jak je przygotować?

Miód jest potężnym lekarstwem. Surowy zawiera enzymy o działaniu antybakteryjnym.

Świetnie sprawdza się nakładany bezpośrednio na rany, oparzenia i wrzody. Korzystnie wpływa na układ trawienny, dodaje energii i pobudza układ odpornościowy.Należy pamiętać, aby koniecznie zaopatrzyć się w niego w sezonie przeziębień, ponieważ ma działanie antybakteryjne. W połączeniu z ciepłą wodą i cytryną może zdziałać cuda. Bardzo często stosowany jest w przepisach na preparaty przeciwko kaszlowi i bólowi gardła (poniżej przepis)

Zazwyczaj spożywamy miód, aby podnieść poziom energii i w celach leczniczych. Stosowany wewnętrznie, wymieszany z ziołami i przyprawami, leczy wiele dolegliwości; natomiast stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości nawilżające i antybakteryjne, co sprawia, że jest bardzo cenny w produkcji kosmetyków oraz przygotowywaniu maści.

Miody ziołowe:

1. Wybrać zioła, upewnić się, że są czyste i dobrze je posiekać (użyj taką samą ilość miodu i ziół lub połowę ilości w przypadku suszonych), a następnie umieścić w sterylnym i szczelnym pojemniku. Miód ziołowy można również przygotować, wykorzystując nalewki (miód i nalewka w tych samych ilościach).

2. Dobrze jest podgrzać miód, ponieważ pomaga on uwalniać lecznicze właściwości ziół; należy jednak uważać, aby go nie przegrzać i nie zagotować. Ciepłym miodem zalać zioła lub nalewkę i powoli wymieszać.

3. Szczelnie zakręcić słoik i opisać go, uwzględniając datę. Odstawić mieszankę na co najmniej tydzień lub nawet na ponad miesiąc. Po pierwszym otwarciu dobrze wymieszać.

Miód na ból gardła i kaszel

Mieszanka ziołowa łagodząca ból gardła i kaszel.

SKŁADNIKI

1 porcja tymianku

½ porcji kozieradki

½ porcji mięty

½ porcji melisy

PRZYGOTOWANIE

Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół.  Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.

Miód na grypę i przeziębienie

Zioła pomagają zwalczyć przeziębienia i grypę, a także łagodzą ból gardła i podrażnienie oskrzeli.

SKŁADNIKI

1 porcja rozmarynu

1 porcja bzu

½ porcji imbiru

½ porcji melisy

PRZYGOTOWANIE

Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół. Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.

Miód na dolegliwości żołądkowe

Zioła i przyprawy wykorzystane w tym przepisie pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak mdłości czy biegunka. Razem wspomagają zdrowe trawienie.

SKŁADNIKI

2 porcje liści papai

¼ porcji cynamonu

¼ porcji kurkumy

¼ porcji kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół. Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.

0 komentarze

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry