Miód jest potężnym lekarstwem. Surowy zawiera enzymy o działaniu antybakteryjnym.
Świetnie sprawdza się nakładany bezpośrednio na rany, oparzenia i wrzody. Korzystnie wpływa na układ trawienny, dodaje energii i pobudza układ odpornościowy.Należy pamiętać, aby koniecznie zaopatrzyć się w niego w sezonie przeziębień, ponieważ ma działanie antybakteryjne. W połączeniu z ciepłą wodą i cytryną może zdziałać cuda. Bardzo często stosowany jest w przepisach na preparaty przeciwko kaszlowi i bólowi gardła (poniżej przepis)
Zazwyczaj spożywamy miód, aby podnieść poziom energii i w celach leczniczych. Stosowany wewnętrznie, wymieszany z ziołami i przyprawami, leczy wiele dolegliwości; natomiast stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości nawilżające i antybakteryjne, co sprawia, że jest bardzo cenny w produkcji kosmetyków oraz przygotowywaniu maści.
Miody ziołowe:
1. Wybrać zioła, upewnić się, że są czyste i dobrze je posiekać (użyj taką samą ilość miodu i ziół lub połowę ilości w przypadku suszonych), a następnie umieścić w sterylnym i szczelnym pojemniku. Miód ziołowy można również przygotować, wykorzystując nalewki (miód i nalewka w tych samych ilościach).
2. Dobrze jest podgrzać miód, ponieważ pomaga on uwalniać lecznicze właściwości ziół; należy jednak uważać, aby go nie przegrzać i nie zagotować. Ciepłym miodem zalać zioła lub nalewkę i powoli wymieszać.
3. Szczelnie zakręcić słoik i opisać go, uwzględniając datę. Odstawić mieszankę na co najmniej tydzień lub nawet na ponad miesiąc. Po pierwszym otwarciu dobrze wymieszać.
Miód na ból gardła i kaszel
Mieszanka ziołowa łagodząca ból gardła i kaszel.
SKŁADNIKI
1 porcja tymianku
½ porcji kozieradki
½ porcji mięty
½ porcji melisy
PRZYGOTOWANIE
Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół. Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.
Miód na grypę i przeziębienie
Zioła pomagają zwalczyć przeziębienia i grypę, a także łagodzą ból gardła i podrażnienie oskrzeli.
SKŁADNIKI
1 porcja rozmarynu
1 porcja bzu
½ porcji imbiru
½ porcji melisy
PRZYGOTOWANIE
Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół. Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.
Miód na dolegliwości żołądkowe
Zioła i przyprawy wykorzystane w tym przepisie pomagają w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak mdłości czy biegunka. Razem wspomagają zdrowe trawienie.
SKŁADNIKI
2 porcje liści papai
¼ porcji cynamonu
¼ porcji kurkumy
¼ porcji kardamonu
PRZYGOTOWANIE
Przygotować miód ziołowy ze wszystkich ziół. Sposób użycia: przyjmować 1–2 łyżki (20–40 g) dziennie do ustąpienia objawów. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub wody z cytryną.