Miliony osób – młodszych i starszych – już pod koniec dnia są kompletnie wyczerpane, pomimo tego, że większość z nich niewiele się rusza i śpi od ośmiu do dziesięciu godzin.
Wiele osób w średnim wieku akceptuje utratę energii jako nieuchronną konsekwencję starzenia się. Ja też tak się czułam, ale zmieniłam zdanie, gdy odkryłam młody jęczmień i trawę pszeniczną oraz surowe produkty.
Czy musimy godzić się na utratę energii, bez względu na to, ile mamy lat? Ja tego nie akceptuję i to samo radzę innym. Długotrwałe uczucie zmęczenia jest czymś nieprawidłowym, a pojawia się w głównej mierze z powodu niewłaściwego odżywiania. Współczesne życie wymaga dużej ilości energii, której z pewnością nie dostarcza nieprawidłowo skomponowana dieta. Oczywiście, po długim dniu pracy mamy prawo poczuć zmęczenie. Problem pojawia się wtedy, gdy po przespanej nocy nadal nie czujemy się wypoczęci i naładowani świeżą energią. Jeśli budzimy się i okazuje się, że wyglądamy i czujemy się tak jak przed pójściem spać, to znaczy, że nie dostarczamy swemu organizmowi prawidłowych składników odżywczych. Może być też tak, że dostarczamy mu ich zbyt wiele, których w istocie nie potrzebujemy, a które niestety powodują ospałość i brak chęci do działania.
Wysoki poziom energii można przywrócić na dwa sposoby – a wszystko za sprawą zielonego proszku z jęczmienia lub trawy pszenicznej. Po pierwsze, wspomniane produkty uzupełniają niedobory pokarmowe, a po drugie, usuwają zbędne produkty przemiany materii zatykające komórki, krew, tkanki i organy.
W każdym organizmie znajduje się ponad 100 trylionów komórek. Ich działanie można porównać do baterii w latarce, gdyż, tak jak one, sprawują pieczę nad „elektrycznością”. Aby ładunek był mocny i stały, musimy stale dostarczać swemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, zwłaszcza wysokiej jakości minerałów, witamin, enzymów i aminokwasów. Wszystkie one zawiera sok z jęczmienia oraz z trawy pszenicznej. Dzięki wzbogaceniu diety właśnie o te rośliny i inne surowe produkty nasze komórki będą maksymalnie naładowane, co przełoży się na pozyskanie przez organizm mnóstwa energii. Jednocześnie młody jęczmień i trawa pszeniczna pomaga w uwalnianiu nadmiaru tłuszczu, złóż minerałów oraz białek, które tkwią w przewodzie pokarmowym i wydalniczym oraz we krwi. Tym samym oszczędza nam energii, którą w przeciwnym razie musielibyśmy wydatkować w procesie oczyszczania organizmu.
Młody, zielony jęczmień jest szczególnie polecany dla osób z anemią. Dzięki regularnemu spożywaniu poprawiają się wyniki morfologii krwi, wracają siły. Mogą go spożywać kobiety w ciąży, zwłaszcza te chorujące na anemię ciążową. Dla ciężarnych jest on też zalecany ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Dzięki temu, że zielony jęczmień reguluje przemianę materii jest polecany przy leczeniu otyłości. Dobrze sprawdzi się też u osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę lub mają problemy z trawieniem. Przez wielu uznawany jest jako jeden z najskuteczniejszych suplementów wspomagających odchudzanie.
JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA?
2 łyżeczki proszku rozpuścić w 150ml zimniej wody, wymieszać.
Najlepiej pić raz dziennie, na czczo (15-20 min przed posiłkiem). Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Dla starszych dzieci można przygotować napój: 1 łyżeczka proszku na 150ml wody.
GDZIE KUPIĆ MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ?
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego! Znajdziesz w nim najlepszej jakości młody zielony jęczmień w dobrej cenie. http://www.sklepvita.pl/suplementy-diety-blonniki/9764-JECZMIEN-MLODY-ZIELONY-W-PROSZKU-200-G-02405.html
Bonita Poniatowska