Dziurawiec – skuteczna pomoc w wielu dolegliwościach
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Podczas prac wykopaliskowych prowadzonych w starosłowiańskim grodzisku Biskupin, które istniało przed 2500 laty, znaleziono resztki 20 roślin leczniczych, a wśród nich dziurawiec.
W związku z zawartością wielu związków, ziele dziurawca, jak mało które zioło, wykazuje różnorodne i wielokierunkowe działanie. Dziurawiec należy do roślin o najbardziej wszechstronnych właściwościach terapeutycznych. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, źółciopędnie i żółciotwórczo, moczopędnie, oczyszczająco, uspokajająco, poprawia nastrój, hamuje drobne krwawienia, a zewnętrznie działa ściągająco i odkażająco. Przetwory z dziurawca stosuje się w[nbsp]chorobach dróg żółciowych oraz osłabieniu czynności wątroby. Zaleca się też w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i[nbsp]jelit, zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, wzdęciach i bólach brzucha. Przetwory z ziela dziurawca wykorzystuje się z dobrym skutkiem w zmniejszonym wydalaniu moczu oraz w kamicy moczowej, a także w skazie moczanowej. Podaje się również w zastojach krążenia obwodowego krwi, a zwłaszcza w nadmiernej przepuszczalności i łamliwości włośniczek, ponadto w przewlekłym gośćcu.
Ze względu na działanie uspokajające przetwory z dziurawca stosuje się w wyczerpaniu nerwowym, niepokoju, zaburzeniach równowagi nerwowej, u dzieci w moczeniu nocnym, lęku nocnym i stanach nerwicowych i depresyjnych. Zewnętrznie zaleca się na wrzody i trudno gojące się rany.
Mieszanka uspokajająca i poprawiająca nastrój
Kierując się zasadą, że kilka ziół o podobnym działaniu, daje większe efekty niż pojedyncze zioło, z dziurawcem dobrze jest połączyć inne zioła, takie jak: kozłek lekarski, serdecznik pospolity, melisa lekarska, chmiel zwyczajny oraz dla poprawienia smaku mięta pieprzowa. Pamiętać należy, że napar z dziurawca, czy mieszanki ziołowej, w której on występuje, należy pić wieczorem, gdyż w[nbsp]organizmie występuje zwiększona wrażliwość na działanie promieni ultrafioletowych.