Posiłek, którego nie unikaj
Ostatnia aktualizacja:
8 lipca, 2019

Dobre nawyki związane z jedzeniem śniadania są konieczne dla wydajności umysłowej i fizycznej, w szczególności w późnych godzinach porannych. Aby zapewnić sobie najlepsze zdrowie umysłowe, powinieneś rozpocząć każdy dzień od wysokiej jakości śniadania, zawierającego zbalansowany wybór składników odżywczych pochodzenia roślinnego. Osobiście lubię różne owoce pomieszane z ziarnami oraz orzechami. Bez względu na to, czy jesteś studentem, osobą w średnim wieku czy osobą starszą, śniadanie zapewnia bystrość umysłu.
Na całym świecie autorzy literatury naukowej łączą jedzenie śniadania z lepszą wydajnością poznawczą (umysłową). Badania prowadzone w Szwecji pokazały, że dzieci spożywające większe śniadania, wykazały się lepszymi funkcjami umysłowymi w porównaniu z dziećmi, które zjadały mniejsze posiłki na początku dnia. Dzieci ze szkoły na Jamajce, które codziennie przez dwa tygodnie jadły śniadanie, wykazały się większą ilością kreatywnych pomysłów. W Arabii Saudyjskiej 14,9% studentów przyznało się do opuszczania śniadań. Ci, którzy nie jedli śniadań, gorzej radzili sobie w szkole. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej pokazują, że niedożywione dzieci gorzej radzą sobie umysłowo bez śniadania.
Spożywanie śniadania przynosi korzyści poznawcze nawet u dobrze odżywionych dzieci. W sierpniu 1995 roku na Wydziale Pediatrii Uniwersytetu w Kalifornii spotkało się wielu psychologów, neurologów, dietetyków i fizjologów. Omawiali wyniki swoich badań dotyczących jedzenia śniadania. Doszli do wniosku, że śniadanie jest ważne dla uczenia się, pamięci oraz samopoczucia fizycznego zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Jeśli ktoś chce poprawić pamięć, śniadanie z pewnością jest najważniejszym posiłkiem dnia. Aby to udowodnić, naukowcy zaprosili 22 mężczyzn oraz kobiet w wieku od 61 do 79 lat do wykonania testów pamięciowych po zjedzeniu jednego z czterech posiłków, podanych im w kolejne dni. Każdego ranka uczestnicy wypijali napój zawierający czyste węglowodany, białko, tłuszcz lub niekaloryczne placebo. Naukowcy odkryli, że w porównaniu do napojów placebo napoje zawierające węglowodany, białko i tłuszcz poprawiały pamięć 15 minut po spożyciu. W testach przeprowadzonych później owe trzy składniki odżywcze miały różne efekty: węglowodany dawały więcej korzyści godzinę po spożyciu, natomiast tłuszcz poprawiał uwagę przez dłużej niż godzinę.
Badania również wskazują, że stałe jedzenie śniadania może przynieść korzyści w postaci poprawy nastroju. Allgower oraz jego koledzy z Londynu zbadali ponad 5000 mężczyzn i kobiet studiujących na uniwersytecie i zauważyli istotny związek między pomijaniem śniadania a objawami depresji. W kontrolowanym badaniu przeprowadzonym na 144 wolontariuszach (średnia wieku 21 lat) inna brytyjska grupa naukowców odkryła, że w porównaniu z osobami pomijającymi śniadanie, ci, którzy jedzą śniadania, mają lepszy nastrój, lepiej radzą sobie z zadaniami wymagającymi użycia pamięci przestrzennej oraz są spokojniejsi po egzaminach.
Co więcej, okazało się, że mimo powszechnej opinii kofeina wcale nie poprawia nastroju ani pamięci roboczej. Korzyści płynące ze śniadania nie dotyczą jedynie dzieci i młodzieży. Poranne spożycie glukozy lub płatków śniadaniowych może poprawić funkcje poznawcze u osób starszych. Śniadanie bogate w węglowodany wydaje się szczególnie skuteczne w poprawie umiejętności przypominania sobie oraz werbalnego wyrażania wspomnień (technicznie określanego mianem „werbalnej pamięci deklaratywnej”).
Śniadanie bogate w węglowodany może również polepszyć nastrój. W kolejnym badaniu Reid oraz Hammersley wykazali, że wyższe spożycie węglowodanów na śniadanie pomaga zachować spokój w późniejszych godzinach. Natomiast większe spożycie tłuszczu tłumi czujność i dobry nastrój.
Tekst źródłowy – książka „Sztuka zdrowego myślenia” http://sklep.fzz.pl/257,sztuka-zdrowego-myslenia.html
Polecamy na śniadanie pyszną granolę:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/granola-domowej-roboty/
https://n2.zdrowiezwyboru.pl/kuchnia/sniadania-i-kolacje/recipe/1-granola-domowej-roboty