Każda komórka ma potencjał pozwalający jej wytworzyć napięcie elektryczne, pod warunkiem, że jej baterie są naładowane przez działanie pompy sodowo-potasowej, która transportuje sód na zewnątrz komórki, a potas do jej wnętrza.
Jeżeli zjadane pożywienie zawiera za dużo chlorku sodu i za mało potasu, wówczas pompa sodowo-potasowa spowalnia swoje działanie, wskutek czego baterie wyczerpują się nie tylko w komórkach naczyń krwionośnych, ale także w komórkach całego organizmu.
Kiedy baterie ulegają wyczerpaniu, prąd przestaje płynąć a twoja energia czy siła witalna maleje, wskutek czego pojawia się nadciśnienie krwi i zwiększa się podatność organizmu na choroby.
Dr Norman Kaplan, jeden z najwybitniejszych naukowców badających zjawisko nadciśnienia, twierdzi, że problemy z nadciśnieniem są ściśle związane z niedoborem potasu i nadmiarem sodu.
Dla przykładu: w peklowanym mięsie jest trzy razy więcej sodu niż potasu. Chipsy ziemniaczane zawierają mnóstwo soli kuchennej. Jednak owoce (zwłaszcza banany i figi), warzywa, ziarna zbóż, nasiona i orzechy zawierają setki razy więcej potasu niż sodu.
Dokładnie tego potrzebują twoje komórki, by były elektrycznie naładowane! Jeżeli pragniesz znowu czuć się młodo, pełen energii, musisz zadbać o pompy sodowo-potasowe w twoich komórkach. Uczynisz to unikając pokarmów naładowanych sodem, a spożywając te, które dostarczają dużo potasu.