Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Brak potasu? Nadmiar sodu?

Każda komórka ma potencjał pozwalający jej wytworzyć napięcie elektryczne, pod warunkiem, że jej baterie są naładowane przez działanie pompy sodowo-potasowej, która transportuje sód na zewnątrz komórki, a potas do jej wnętrza.

Jeżeli zjadane pożywienie zawiera za dużo chlorku sodu i za mało potasu, wówczas pompa sodowo-potasowa spowalnia swoje działanie, wskutek czego baterie wyczerpują się nie tylko w komórkach naczyń krwionośnych, ale także w komórkach całego organizmu.

Kiedy baterie ulegają wyczerpaniu, prąd przestaje płynąć a twoja energia czy siła witalna maleje, wskutek czego pojawia się nadciśnienie krwi i zwiększa się podatność organizmu na choroby.

Dr Norman Kaplan, jeden z najwybitniejszych naukowców badających zjawisko nadciśnienia, twierdzi, że problemy z nadciśnieniem są ściśle związane z niedoborem potasu i nadmiarem sodu.

Dla przykładu: w peklowanym mięsie jest trzy razy więcej sodu niż potasu. Chipsy ziemniaczane zawierają mnóstwo soli kuchennej. Jednak owoce (zwłaszcza banany i figi), warzywa, ziarna zbóż, nasiona i orzechy zawierają setki razy więcej potasu niż sodu.

Dokładnie tego potrzebują twoje komórki, by były elektrycznie naładowane! Jeżeli pragniesz znowu czuć się młodo, pełen energii, musisz zadbać o pompy sodowo-potasowe w twoich komórkach. Uczynisz to unikając pokarmów naładowanych sodem, a spożywając te, które dostarczają dużo potasu.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.