Chia (szałwia hiszpańska) a siemię lniane – które wybrać?
Ostatnia aktualizacja:
1 sierpnia, 2019

Już na samym początku odpowiemy na to pytanie – oba ziarna warto wprowadzić na stałe do swojej diety!
Siemię lniane jest znane, ale często niedoceniane. Najczęściej stosuje się je doraźnie – osłonowo przy problemach żołądkowych. Weganie i alergicy stosują je dodatkowo jako zamiennik jajka.
Chia (szałwia hiszpańska) pojawiła w świadomości konsumentów stosunkowo niedawno, ale szybko zaczęła zyskiwać popularność. Części osób nie trzeba było do niej przekonywać, jednak pojawiły się też głosy, że nie warto przepłacać, skoro siemię lniane jest lepsze i tańsze.
Czym się różnią? O tym poniżej.
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Nasiona chia pochodzą od rośliny o tej samej nazwie uprawianej w Ameryce Południowej.
Obydwa charakteryzują się przede wszystkim bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, wysoką zawartością błonnika i lignanów. Oba ziarna są bezglutenowe.
Są to związki, które odznaczają się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz antyestrogenowymi. Badania wykazały, że mogą mieć udział w profilaktyce raka piersi i raka prostaty. Niestety, nie jest łatwo czerpać je z normalnej diety, gdyż większość popularnych produktów spożywczych nie zawiera ich zbyt wiele. Wyjątkiem jest właśnie siemię lniane, chia i sezam i ciecierzyca, które zawierają tych związków najwięcej.
Czym różnią się siemię lniane i chia?
Dlaczego alergicy powinni sięgnąć po chia?
Dla alergików pokarmowych chia jest szczególnie cenna ze względu na wysoką zawartość wapnia. Jest to istotne zwłaszcza na diecie gdzie eliminowany jest nabiał.
Jak stosować chia?
Chia najlepiej spożywać w postaci puddingu – jego przygotowanie jest proste i nie wymaga gotowania. Nasiona można dodawać też do koktajli. Dobrze jest jeśli spożywane są na surowo. Poza tym wprowadzając je do diety należy pamiętać, aby zwiększyć ilość wypijanych płynów.
Chia – jakie proporcje na puddnig?
Przepisy są różne. W ciągu dnia powinno się zjadać ok 3 łyżeczek ziaren chia. Taką ilość należy zalać szklanką mleka roślinnego albo wody, dokładnie wymieszać i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Można dowolnie wybierać dodatki (np. owoce, dżem), a także dosłodzić naturalnym słodzikiem (np. syropem z agawy, stewią).
Jak stosować siemię?
Siemię najlepiej spożywać zmielone. Jeśli tego nie zrobimy większość jego cennych właściwości nie zostanie wchłonięta do organizmu, gdyż siemię w postaci ziaren nie jest trawione. Z ziaren siemienia również można przygotować kisiel (zalać wodą i odstawić, albo chwilę pogotować), ale wtedy będzie miało ono głównie działanie osłaniające na błonę śluzową żołądka.
Siemię najlepiej mielić bezpośrednio przed jedzeniem.
Kisiel z siemienia będzie dobrym zamiennikiem jajka