Mleko – pić czy nie?
Przez
dr n. med. Neil Nedley
|
Ostatnia aktualizacja:
1 sierpnia, 2019

W naszym polskim społeczeństwie mocno zakorzenione jest przekonanie o tym, że mleko jest bardzo zdrowe i niemal niezbędne. Szczególnie do picia mleka zachęcane są dzieci. Jednak coraz częściej docierają do nas wyniki badań i obserwacje kliniczne, które podważają mleczny mit.
Okazuje się, że zawarte w mleku składniki mogą uszkodzić wiele narządów wewnętrznych człowieka, spowodować zmiany w układzie naczyniowym, sercowym, moczowym i kostnym, mogą również doprowadzić do rozwoju cukrzycy insulinozależnej.*
-
Mleko wbrew powszechnemu mniemaniu nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka: w Europie, Kanadzie i USA.
-
W 2001 roku dr Corrie McLachlan ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko, a właściwie zawarta w nim kazeina, jest przyczyną chorób serca. Miażdżyca tętnic wieńcowych ma związek nie tylko z cholesterolem, ale również z białkiem zawartym w nabiale.
-
Mleko jest również jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych, zawiera aż pięć różnych substancji, które mogą być źle tolerowane przez organizm człowieka. Groźne mogą też być zanieczyszczenia mleka, takie jak np. penicylina. Uczulenie na mleko może powodować zmiany skórne, astmę, biegunki, problemy oczne z zapaleniem rogówki oka i zaćmą włącznie.
-
Picie mleka obniża odporność organizmu. Przewlekłe nawracające choroby zapalne gardła, uszu, oskrzeli mogą być spowodowane piciem mleka.
-
Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej podnoszą, że istnieje zależność pomiędzy cukrzycą insulinozależną a alergią na mleko, a właściwie na zawarte w nim albuminy; największy odsetek chorych na cukrzycę młodzieńczą notuje się tam, gdzie dzieciom wmusza się mleko pod każdą postacią.
Pionier nauki o żywieniu, dr Bircher Benner, mówił o szkodliwości picia mleka już pod koniec XIX wieku. Twierdził, że mleko może być najwyżej dodatkiem do diety. Wyjątkiem są jego zdaniem kwaśne produkty mleczne, jak kefir i twaróg pochodzące od krowy karmionej trawą. W Polsce mleko uważane jest za podstawę pożywienia. Jesteśmy szóstym co do wielkości producentem mleka w Europie. Mleka pije się mało w Afryce, prawie nie pije się go w Chinach i Japonii. W samym tylko Kioto żyje 400 osób, które mają ponad 100 lat. Ci ludzie są długowieczni, a nie znają smaku mleka.
* Przedstawione dane dotyczą picia mleka krowiego.
Opracowano na podstawie książki pt.: „How to Reliably Combat Disease and Achieve Optimal Health through Nutrition and Lifestyle” Neila Nedley’a.