Mleko – pić czy nie?

Przez | Ostatnia aktualizacja: 1 sierpnia, 2019

Mleko – pić czy nie?

W naszym polskim społeczeństwie mocno  zakorzenione  jest  przekonanie o tym, że mleko jest bardzo zdrowe i niemal niezbędne. Szczególnie do picia mleka zachęcane są dzieci.  Jednak  coraz  częściej  docierają  do  nas  wyniki  badań  i  obserwacje kliniczne, które podważają mleczny mit.

Okazuje  się,  że  zawarte  w  mleku  składniki mogą  uszkodzić  wiele  narządów  wewnętrznych człowieka, spowodować zmiany w układzie  naczyniowym,  sercowym,  moczowym i kostnym, mogą również doprowadzić do rozwoju cukrzycy insulinozależnej.*

  • Mleko  wbrew  powszechnemu  mniemaniu nie  wzmacnia  kości,  tylko  je  osłabia.  Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona  w  regionach  świata  o  wysokim  spożyciu mleka: w Europie, Kanadzie i USA.

  • W  2001  roku  dr  Corrie  McLachlan  ogłosił wyniki badań, z których wynikało, że mleko, a właściwie zawarta w nim kazeina, jest przyczyną chorób serca. Miażdżyca tętnic wieńcowych ma związek nie tylko z cholesterolem, ale również z białkiem zawartym w nabiale.

  • Mleko jest również jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych, zawiera aż pięć różnych substancji, które mogą być źle tolerowane przez organizm człowieka. Groźne mogą też być zanieczyszczenia mleka, takie jak np. penicylina. Uczulenie  na  mleko  może  powodować  zmiany  skórne,  astmę,  biegunki,  problemy oczne z zapaleniem rogówki oka i zaćmą włącznie.

  • Picie  mleka  obniża  odporność  organizmu. Przewlekłe nawracające choroby zapalne gardła, uszu, oskrzeli mogą być spowodowane piciem mleka.

  • Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej  podnoszą,  że  istnieje  zależność  pomiędzy cukrzycą  insulinozależną  a  alergią  na  mleko, a właściwie na zawarte w nim albuminy; największy  odsetek  chorych  na  cukrzycę  młodzieńczą notuje się tam, gdzie dzieciom wmusza się mleko pod każdą postacią.

Pionier  nauki  o  żywieniu,  dr  Bircher  Benner, mówił o szkodliwości picia mleka już pod koniec XIX wieku. Twierdził, że mleko może być najwyżej  dodatkiem  do  diety.  Wyjątkiem  są jego  zdaniem  kwaśne  produkty  mleczne,  jak kefir i twaróg pochodzące od krowy karmionej trawą. W Polsce mleko uważane jest za podstawę pożywienia. Jesteśmy szóstym co do wielkości  producentem  mleka  w  Europie.  Mleka pije się mało w Afryce, prawie nie pije się go w Chinach i Japonii. W samym tylko Kioto żyje 400 osób, które mają ponad 100 lat. Ci ludzie są długowieczni, a nie znają smaku mleka.

* Przedstawione dane dotyczą picia mleka krowiego.

Opracowano na podstawie książki pt.: „How to Reliably Combat Disease and Achieve Optimal Health through Nutrition and Lifestyle” Neila Nedley’a.

Podobne artykuły