Dzień bez mięsa

Ostatnia aktualizacja: 29 czerwca, 2022

Dzień bez mięsa

20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto? W czasach PRL-u były propagowane takie dni, ze względu na brak dostępności mięsa w sklepach. Ale nie o takim dniu mówimy!
Od 1985 roku „Dzień bez mięsa” nie ma nic wspólnego z tą ideologią.

Organizacja pożytku publicznego FARM zapoczątkowała tą inicjatywę – Dzień bez Mięsa” w 1985 roku w USA w celu ochrony zwierząt i promowania diety wegańskiej. Wskazywano na wiele korzyści zdrowotnych i etycznych, które płyną z ograniczenia spożywanie mięsa lub całkowitego wyeliminowania do z diety:
– zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wylewów
– zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych
– zmniejszenie ilości zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych
– ochrona zwierząt i natury (względy etyczne)
Dziś wielu ludzi na świecie zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy religijnych.

Oto najważniejsze przyczyny przejścia na wegetarianizm:

Zdrowie 32%
Obecność chemikaliów i hormonów w mięsie 15%
Nielubienie smaku mięsa 13%
Miłość do zwierząt 11%
Prawa zwierząt 10%
Względy religijne 6%
Troska o planetę 4%
Zrzucenie wagi 3%
Zmniejszenie głodu na świecie 1%

To wyniki badań z 2002 roku z USA. A co was zachęca dzisiaj do rezygnacji z mięsa?

Podobne artykuły