Dzień bez mięsa
Ostatnia aktualizacja:
29 czerwca, 2022

20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto? W czasach PRL-u były propagowane takie dni, ze względu na brak dostępności mięsa w sklepach. Ale nie o takim dniu mówimy!
Od 1985 roku „Dzień bez mięsa” nie ma nic wspólnego z tą ideologią.
Organizacja pożytku publicznego FARM zapoczątkowała tą inicjatywę – Dzień bez Mięsa” w 1985 roku w USA w celu ochrony zwierząt i promowania diety wegańskiej. Wskazywano na wiele korzyści zdrowotnych i etycznych, które płyną z ograniczenia spożywanie mięsa lub całkowitego wyeliminowania do z diety:
– zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wylewów
– zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych
– zmniejszenie ilości zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych
– ochrona zwierząt i natury (względy etyczne)
Dziś wielu ludzi na świecie zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy religijnych.
Oto najważniejsze przyczyny przejścia na wegetarianizm:
Zdrowie | 32% |
Obecność chemikaliów i hormonów w mięsie | 15% |
Nielubienie smaku mięsa | 13% |
Miłość do zwierząt | 11% |
Prawa zwierząt | 10% |
Względy religijne | 6% |
Troska o planetę | 4% |
Zrzucenie wagi | 3% |
Zmniejszenie głodu na świecie | 1% |
To wyniki badań z 2002 roku z USA. A co was zachęca dzisiaj do rezygnacji z mięsa?