Wielu rodziców, mających na uwadze zdrowie swoich dzieci, daje im na śniadanie szklankę soku i miskę płatków oraz pozwala na jedzenie słodyczy. Nie wiedzą, że w ten sposób aplikują im bombę cukrową.
Następstwa jedzenia cukru
Częste choroby u dzieci, takie jak schorzenia skóry, przewlekłe zmęczenie, alergie, problemy ze snem, ogólne zaburzenie działania układu odpornościowego a nawet problemy emocjonalne i psychiczne wszelkiego typu – mają swoje podłoże w zaburzeniach jelitowych. Cukier oraz wszelkie wysoko przetworzone produkty spożywcze wzmagają problemy trawienne.
Niebezpieczne pasożyty
Jakkolwiek jedzenie słodkich dań i słodyczy dostarcza dzieciom często ogromnej przyjemności, pamiętajmy jednak, że podając je, narażamy nasze pociechy na poważne niebezpieczeństwa. Słodkości sprzyjają rozrostowi szkodliwych grzybów w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że te niewielkie pasożytnicze organizmy, zupełnie nie- szkodliwe w pojedynkę, mogą zrujnować zdrowie dziecka, kiedy pozwolimy, aby skolonizowały jelita. Dzieci, które nadużywają cukru, karmią te bardzo niemiłe pasożyty, głównie drożdżaki z rodziny Candida albicans. Być może niewielu rodziców zdaje sobie sprawę, że są one obecne w ciele każdego dziecka już od urodzenia. Gdy układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, grzyby nie mnożą się, więc nie stwarzają zagrożenia – prawidłowa flora bakteryjna trzyma je w ryzach. Sytuacja radykalnie się zmienia, gdy zakłócimy tę równowagę, np. przez zastosowanie antybiotyków. Grzyby Candida zakładają w organizmie dosłownie kolonie, wywierając biochemiczną presję, abyśmy dostarczali im odpowiedniej ilości cukrów – ich podstawowego pożywienia – i powodują różnorodne przykre objawy chorobowe.
Niebezpieczne uzależnienie od cukru
Nadmierne spożycie cukru zaburza florę bakteryjną. Bakterie jelitowe żywią się cukrem i bardzo szybko przyzwyczajają się do jego dużych ilości. U dzieci prowadzi to do rodzaju uzależnienia i dlatego też tak trudno jest całkowicie zrezygnować z jedzenia słodyczy. Niekorzystny wpływ słodyczy polega również na tym, że często odbierają one dzieciom apetyt, prowadzą do nadwagi, zmieniają dobre przyzwyczajenia żywieniowe i powoli zaczynają uzależniać… “Co trzecie małe dziecko w wieku do 3 lat ma nadwagę…”- twierdzi prof. Jürgen Kleinstein. Według dziesięcioletnich badań prowadzonych przez Uniwersytet w Magdeburgu dzieci ciągle przybierają na wadze.
Zgubna słodycz
Następstwem diety obfitującej w słodycze, słodkie soki, skrobię jest znaczne ograniczenie wchłaniania w jelitach większości składników odżywczych, pochodzących z jedzenia. Jeśli pozwalamy dzieciom na spożywanie produktów bogatych w cukier, po pierwsze: znacznie ograniczamy dostępność witamin i minerałów, które zjadłyby w postaci na przykład bogatego w wartości odżywcze owocu, po drugie: „niszczymy” ich jelita, które nie wchłaniają dobrze pozostałych składników. Stąd szybka droga do niedożywienia i szeregu chorób z tym związanych.
Co mogą rodzice?
Jeżeli do tej pory w diecie dziecka było za dużo cukru – uświadomienie sobie tego faktu przez rodzica może być pierwszym krokiem do zmiany. Nie oznacza to jednak, że przebiegnie ona łatwo i bez protestu. Pierwsza reakcja dziecka na zredukowaną podaż cukru w diecie nie będzie miła i rodzic podejmujący się odstawienia swojej pociesze cukru, może spodziewać się protestów i walki o powrót dawnego, przesyconego cukrem jedzenia. Pamiętajmy jednak, że od prawidłowego funkcjonowania jelit zależy bardzo wiele – od zdrowia fizycznego, aż po samopoczucie psychiczne.
Niniejszy artykuł pochodzi z kwartalnika Zdrowie z wyboru nr 62/2018