Jedzenie może podnieść IQ

Przez | Ostatnia aktualizacja: 8 lipca, 2019

Jedzenie może podnieść IQ

Już 40 lat temu naukowcy udowodnili ścisły związek pomiędzy naszymi zdolnościami umysłowymi a odżywianiem. Pokarm, który spożywamy powinien być pod każdym względem pełnowartościowy i jak najbardziej naturalny.

Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology odkryli, że im więcej jemy węglowodanów oczyszczonych – cukru, rafinowanych płatków śniadaniowych, białego pieczywa i słodyczy – tym niższy mamy iloraz inteligencji. Sprawność intelektualna zależy od witamin, soli mineralnych, łatwo przyswajalnego białka, tłuszczów nienasyconych, glukozy, dużych ilości wypijanej wody oraz dobrego dotlenienia. Odpowiednie odżywianie to właściwe funkcjonowanie niezliczonej ilości mechanizmów związanych z intelektualną pracą mózgu. Dzięki wielu substancjom enzymatycznym i hormonalnym, służącym do przesyłania informacji między neuronami, możliwe jest myślenie, kojarzenie i zapamiętywanie.

Właściwy poziom i efektywność neuroprzekaźników produkowanych w mózgu jest ściśle uzależniona od pokarmu, który spożywamy. Praca mózgu wymaga dużych nakładów energetycznych, a najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone, występujące w naturalnych nierafinowanych produktach roślinnych. Nie powodują one dużych i szybkich skoków cukru we krwi. Uwalniana z nich glukoza wchłania się stopniowo i może być sukcesywnie wykorzystywana przez organizm. Spożywanie glukozy pod postacią białego cukru jest bardzo niekorzystne, ponieważ powoduje gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, powodując przecukrzenie, a następnie niedocukrzenie, które to stany często objawiają się problemami z koncentracją i kojarzeniem, pogorszeniem pamięci, roztargnieniem, myślami depresyjnymi, drażliwością, nadmierną pobudliwością. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są produkty z pełnej mąki, pieczywo razowe, grube kasze, płatki zbożowe, ryż naturalny, makaron z pełnego ziarna, musli, granola oraz nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, soczewica, soja, cieciorka, bób i groch. Dodatkowo ziarna zbóż oraz roślin strączkowych dostarczają wielu cennych witamin i soli mineralnych, szczególnie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Są to witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, magnez, cynk, żelazo, fosfor, wapń, bor, molibden i selen. Dla zapewnienia podaży mikroelementów zaleca się również duże spożycie warzyw i owoców.

Do właściwego rozwoju i funkcji mózgu potrzebne są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których źródłem są tłuszcze roślinne. Występują one w nasionach oleistych, takich jak słonecznik, soja, siemię lniane, kukurydza, orzechy, oliwki, awokado i zarodki pszenne.

Dbając o dobrą kondycję umysłową, należy też pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody dziennie. Odwodnienie bardzo niekorzystnie wpływa na wszelkie przemiany chemiczne w komórkach  mózgowych.

Podobne artykuły