Świeży sok – dlaczego warto pić codziennie?
Ostatnia aktualizacja:
7 lipca, 2019

Każdego ranka wypijam przed śniadaniem dużą szklankę świeżo wyciśniętego soku. Jednak kiedy podróżuję, nie zawsze jest to możliwe. Czy odczuwam różnicę? Zdecydowaną!
Rozpoczęcie dnia od pożywienia pełnego witamin, minerałów i enzymów – w skoncentrowanej formie, jaką są świeżo wyciśnięte soki – to niczym podłączenie się do elektrowni. To mnie nie tylko rozbudza, ale również daje mi energię na cały dzień. Owoce i warzywa są od wieków cenione jako naturalne źródło wartościowych składników pokarmowych, podstawowych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Już na początku stworzenia Bóg powiedział: „Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!” (I Mojż. 1, 29). Owoce i warzywa były jedynym pożywieniem w ogrodzie Eden. W rzeczy samej wiele substancji odżywczych tych pokarmów skoncentrowanych jest w ich naturalnych sokach. Soki te są, można powiedzieć, „zamknięte” w naczyniach włóknistych roślin. Aby wydobyć zawarte w nich składniki odżywcze, organizm musi „uporać się” z komórkami włóknistymi. Może to stanowić trudne zadanie w niektórych przypadkach, w szczególności u osób starszych. Proces trawienia może być zdecydowanie bardziej skomplikowany przez wadliwe uzębienie lub protezy dentystyczne utrudniające prawidłowe przeżuwanie włóknistych pokarmów. Stałe pokarmy wymagają wielu godzin trawienia, zanim ich odżywcze wartości staną się dostępne dla komórek i tkanek. Soki natomiast są szybko trawione i przyswajane, niekiedy nawet w ciągu kilku minut.
Oczywiście łatwiej jest nam wypić większą ilość soku, niż zjeść większą ilość całych warzyw. Z ok. 2 kg owoców lub warzyw można otrzymać 0,5–1 l soku. Rzecz jasna, sok to skoncentrowana forma minerałów, witamin, pierwiastków śladowych, enzymów i wartościowych materiałów budulcowych dla silnych i zdrowych komórek. Terapia sokami – czyli codzienne picie świeżo wyciśniętych soków – odżywi ciało w niezwykle krótkim czasie. Osoby ze słabym apetytem mogą poprzestać na wypijaniu pożywienia i nie muszą się zmuszać do spożywania stałego pokarmu.
Osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka lub jelit często nie mogą jeść surowych warzyw, niemniej jednak bez problemu mogą pić kojący i leczniczy sok z marchwi. Świeży sok z ziemniaka czyni cuda przy występujących bólach żołądka. Soki mają odczyn zasadowy i dostarczają enzymy ułatwiające trawienie.
Błędny jest jednak wniosek, że świeże soki są przeznaczone wyłącznie dla chorych i cierpiących. Wszycy mogą je pić. Pod względem odżywczym terapia sokami jest najzdrowszą kuracją, jakiej można poddać swój organizm. Czysta i nierozrzedzona woda zawarta w soku dostarcza minerałów i witamin, enzymów oraz pierwiastków śladowych w najbardziej naturalnej, skoncentrowanej formie. I w przeciwieństwie do gotowanej żywności, wartości odżywcze w sokach zachowują swoją naturalną strukturę molekularną, którą organizm od razu rozpoznaje i natychmiast włącza w proces trawienia. Przyjmujesz żywy pokarm, dlatego właśnie czujesz się lepiej! Mogę to zagwarantować, niezależnie od stanu twojego zdrowia.
Świeży sok z marchwi jest doskonały dla dzieci. Może być mieszany z mlekiem i dostarczany dziecku jako pokarm od chwili, gdy dziecko wymaga czegoś więcej niż tylko mleka matki. Czysty sok z marchwi może być podawany dziecku po odstawieniu go od piersi. Dostarcza prowitamin, beta-karotenu a także minerałów, co wpływa korzystnie na obraz krwi i kolor skóry. Dzięki niemu nie będą występować kolki, ciemieniucha czy wysypki na skórze – częste reakcje obserwowane u dzieci, którym podawane jest sztuczne mleko. Sok z marchwi jest również bezcenny dla dorastających dzieci, których czasem nie sposób jest nakłonić do zjedzenia warzyw. Natomiast u nastolatków sok z marchwi wspomaga prawidłowy rozwój gruczołów i zapobiega lub pomaga zwalczyć trądzik.
Codzienne spożywanie świeżych soków gwarantuje przede wszystkim dostarczenie odpowiedniej ilości materiałów budulcowych dla trylionów komórek. Poczujesz dużą różnicę w samopoczuciu, przyjmując dzienną dawkę samych tylko enzymów zawartych w sokach – można je przyrównać do katalizatorów wspomagających prawidłowy metabolizm. Enzymy nie występują natomiast w gotowanych pokarmach czy np. hamburgerach, gdyż nie są w stanie przetrwać w temperaturze powyżej 48°C.
Bez enzymów nie zachodziłby proces trawienia. Prawdą jest, że organizm sam wytwarza większość enzymów, niemniej jednak wraz z wiekiem produkuje ich coraz mniej. Gdy organizm zwalnia, to samo dotyczy również metabolizmu, a brak enzymów przyczynia się do niewłaściwego trawienia, co z kolei utrudnia absorpcję wartości odżywczych z przyjmowanego pożywienia. Na dłuższą metę system immunologiczny słabnie i stajemy się bardziej podatni na choroby i schorzenia. Dlatego właśnie ważnym jest, aby dostarczać organizmowi więcej enzymów ze świeżych soków.
Świeżo wyciskane soki mają odczyn zasadowy. Oczyszczają ciało z toksyn, neutralizują nadmiar kwasów, pomagając tym samym zachować równowagę kwasowo-zasadową. W procesie metabolicznym produkowane są kwasy, w szczególności przy stosowaniu diety mięsnej. Brak odpowiedniej równowagi zasadowej nieuchronnie prowadzi do zbyt kwasowego środowiska w organizmie, czyniąc ciało podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Organizm o odczynie kwasowym jest podatny na przeziębienia i grypę, reumatoidalne zapalenie stawów a nawet nowotwór.
Tak więc, naszym noworocznym postanowieniem niech będzie, codziennie szklanka świeżo wyciśniętego soku! Na zdrowie!
Beata Poniatowska
zobacz polecaną wyciskarkę – http://www.greenis.pl/