Synteza natury

Ostatnia aktualizacja: 7 lipca, 2019

Synteza natury

Budowa oraz skład chemiczny warzyw i owoców od dawna nie są już tajemnicą.

Bez problemu na drodze biochemicznej syntezy można niemal w całości „stworzyć” sztuczną cytrynę czy marchewkę. No właśnie, niby to samo, a jednak …..Czy spożywanie „syntetycznych” warzyw i owoców może w pełni zastąpić nam oryginały?

Dzisiaj po wielu latach badań naukowych wiemy, że z pewnością nie.

Weźmy np. witaminę C produkowaną od dziesięcioleci w laboratoriach, na temat której dokumentacja naukowa należy chyba do najbogatszych. Witamina C – czyli kwas askorbinowy. Nie ma różnicy między kwasem askorbinowym uzyskiwanym z cytryny, a tym wytworzonym syntetycznie. Pod względem budowy strukturalnej cząsteczki są one identyczne. Jednakże wyniki badań w aspekcie skutków metabolicznych i efektów klinicznych, wykazują różnice, i to znaczne! Dlaczego?

Okazuje się, że decydujące znaczenie ma tutaj nie sama cząsteczka kwasu askorbinowego w swojej czystej postaci, ale również składniki obecne obok niej, które występują w świeżych owocach i warzywach. Organizm człowieka metabolizuje naturalny kwas askorbinowy lepiej, „pełniej” niż wyizolowany syntetyk. Te dodatkowe składniki to m.in. bioflawonoidy i polifenole obecne we wszystkich roślinach zawierających witaminę C.

Co ciekawe, zsyntetyzowano również bioflawonoidy i polifenole, i połączono je z kwasem askorbinowym. Efekt był, ale zdecydowanie słabszy niż w wyniku spożywania ich w postaci owoców i warzyw. Natury nie da się porównać z żadnym syntetykiem.

Zapewne jest jeszcze wiele nie poznanych substancji, które współdziałają „ku dobremu”. Prawda bowiem jest taka, że nie wszystko można poznać do końca. Podobnie jest z organizmem człowieka. Przecież dokładnie poznano jego skład, zarówno jakościowy jak i ilościowy. Ale  nigdy zmieszanie ze sobą w odpowiednich stosunkach poszczególnych molekuł, z nawet mikrogramową dokładnością, nie „stworzy” nam człowieka. Tu potrzebny jest jeszcze jeden niemierzalny składnik – Ukształtował Pan Bóg człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza dech życia. Wtedy stał się człowiek istotą żywą”.( 1 Moj.2,7 ).  A zatem zwykłe jabłko, nie jest wcale takie zwykłe – to cud…

Emilia Słociak

Podobne artykuły