Przejadanie się a sprawność umysłowa
Przez
dr n. med. Neil Nedley
|
Ostatnia aktualizacja:
8 lipca, 2019

Nawet jeśli twoja dieta jest bogata w składniki odżywcze pochodzące ze zdrowych pokarmów, zbyt duże ilości jedzenia nie służą ani ciału, ani umysłowi.
Przejadanie się jest sprawdzoną metodą zmniejszenia umiejętności poznawczych. Natomiast ograniczone spożycie kalorii przyczynia się do lepszego funkcjonowania mózgu.
W pewnym badaniu włoski naukowiec zademonstrował, że podczas gdy szczury, które jedzą normalnie, tracą swoje funkcje umysłowe z wiekiem, starsze szczury od urodzenia zjadające mniejszą ilość kalorii wykazały umiejętności umysłowe tak samo dobre, jak ich młodsi koledzy.
Otyłość jest związana z niskim poziomem energii oraz spadkiem nastroju. Poziom cukru we krwi przekraczający 140 mg/dl na godzinę po posiłku może powodować zmęczenie oraz spowolnione myślenie.
Naukowcy na Uniwersytecie Medycznym w Tuluzie opublikowali wyniki swoich badań w magazynie „Neurologia”. Twierdzą oni, że otyłość (zgodnie z BMI – wskaźnikiem masy ciała) wpływa na funkcje poznawcze. Przeanalizowali dane ponad 2000 zdrowych ludzi w średnim wieku uzyskane w wyniku badań przeprowadzanych w pięcioletnich odstępach i zauważyli, że wyższy wskaźnik BMI wiązał się z niższymi wynikami testów poznawczych, nawet po ich dostosowaniu do odpowiednich zmiennych (wieku, płci, wykształcenia, ciśnienia krwi oraz obecności cukrzycy).
Rozpoczęcie programu kontroli masy ciała, którego skutkiem będzie utrata choćby 2,2 kg, może podnieść poziom energii i od razu poprawić nastrój. W przypadku osób zainteresowanych poprawą funkcji poznawczych poprzez utratę masy ciała zalecam pięcioczęściowy program (poniżej), który można zacząć natychmiast. Jeśli połączysz tych pięć wskazówek z codziennymi ćwiczeniami, stracisz zbędne kilogramy. Zaobserwowałem to u wielu moich pacjentów.
STRATEGIE, KTÓRE POMOGĄ CI ZGUBIĆ ZBĘDNE KILOGRAMY
1. Wyeliminuj przekąski.
Jedna na trzy osoby z nadwagą ma ją dlatego, ponieważ podjada między posiłkami.
2. Między posiłkami pij jedynie wodę.
Nie pij napojów gazowanych, soków czy kawy. Jeśli dobrze się odżywiasz, nie będziesz głodny. Kiedy dopadnie cię głód między posiłkami, oznacza to, że w twojej diecie czegoś brakuje.
3. Jedz porządne śniadanie, umiarkowany obiad i zrezygnuj z kolacji.
Jak wykazało badanie przeprowadzone przez doktor Cup w Luizjanie, gdybyś przeniósł kalorie spożywane wieczorem na rano, nie tyłbyś tak znacząco. To właśnie wieczorne posiłki sprawiają, że tłuszcz odkłada się w organizmie. Jeśli jadasz wieczorami, sięgaj po owoce.
4. Zrezygnuj z pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu, a zamiast tego spożywaj dużo błonnika.
Rafinowany cukier oraz wolny tłuszcz powinny być wyeliminowane z diety lub w znacznym stopniu ograniczone. Natomiast zwracaj uwagę, aby spożywać pokarmy o wysokiej zawartości błonnika.
5. Poświęć co najmniej 45 minut dziennie na wysiłkowe ćwiczenia fizyczne.
Wybierz kilka aktywnych zajęć, które sprawiają ci przyjemność. Zmieniaj je z dnia na dzień, aby uniknąć znudzenia.