Ciasteczka z gruszki i pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 15 czerwca, 2022

Ciasteczka z gruszki i pietruszki

Ciasteczka z gruszki i pietruszki. Na ostatniej degustacji ku wielkiemu zaskoczeniu i radości obecnych serwowałam budyń z korzenia pietruszki z tej strony (bo i pieczona pietruszka jest niezwykle smaczna) podany z surową gruszką. Nie było siły. Pomysły zaczęły lęgnąć się w głowie w tempie szaleńczym. Pomysły też szaleńcze 😉 Jako najbardziej rozsądny uznałam pomysł na ciasteczka z pietruszką i gruszką właśnie. Gra w zupie, zagra i w ciasteczkach (tak kombinowałam). Właśnie miałam wytłoki po mleku owsianym, więc sprawa była oczywista. Ciasteczka owsiano-pietruszkowe tak pachniały, że jeszcze gorące podjadłam ze zżerającej mnie ciekawości, czy bez cukru się da na samej pietruszce i gruszce wyciągnąć słodycz… Jak myślicie, dało się? 😀 

Zmysłowy taniec tych dwojga owocuje ciekawymi smakami 😉  Beata Głowacka
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na: http://swojskozfasolka.blogspot.com

Ciasteczka z gruszki i pietruszki

Ciasteczka z gruszki i pietruszki. Na ostatniej degustacji ku wielkiemu zaskoczeniu i radości obecnych serwowałam budyń z korzenia pietruszki z...

Porcja: 450 g
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Z gruszki usunąć gniazdo nasienne...i ogonek ;-), pokroić w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej ręką.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować małe ciasteczka, układać na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180⁰C.
  5. Zaraz po upieczeniu suszyć na kratce najlepiej w stygnącym piekarniku i przechowywać szczelnie zamknięte z kilkoma suchymi owocami, żeby nie zachowały kruchość.
  6. Zaraz po upieczeniu są pysznie chrupiące i przesmaczne!

Podobne artykuły