Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej patelni. Kaszę gotuje w delikatnie osolonym i osłodzonym mleku roślinnym w proprcjach 1 do 2 1/4. Tak przygotowana kasza jest super idealna i bardzo smaczna do deserów. Szczególnie polecam ten sposób przgotowania kaszy do tego deseru.
źródło:zdrowienatalerzu.pl
Składniki
- 1 szklanka maku,
- 0.5 szklanki orzechów nerkowca (cashew),
- 0.5 szklanki migdałów,
- 1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- łyżki daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą),
- 0.5 szklanki gęstego mleka kokosowego,
- łyżki brązowego cukieru lub kokosowego,
- 0.33 szklanki suszonej żurawiny,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 100 g wegańskiej czekolady
Sposób przyrządzenia
- Mak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok 40min. Odcedzamy.
- Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciasta
- Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier, daktyle miksujemy razem w blenderze.
- Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego polewamy ciasto.
- Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.