Ciasteczka czekoladowe są dobrą alternatywą dla tradycyjnych deserów. Są dobrym źródłem np. wapnia, potasu, fosforu, magnezu, białka i błonnika. Nie zawierają cholesterolu i konserwantów.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Czekoladowe ciasteczka
Składniki
- 1 szklanka migdałów,
- 0.75 szklanki zmielonych daktyli,
- sok z cytryny,
- sól,
- 1.5 szklanki wiórków kokosowych,
- gorąca woda,
- 0.5 szklanki zmielonego ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
- Daktyle moczymy w wodzie, przed miksowaniem odlewamy wodę.
- Migdały miksujemy w malakserze.
- Dodajemy resztę składników i miksujemy wszystko razem.
- Konsystencja musi być dość gęsta, aby móc formować ciasteczka.