Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera – całkowicie wegański. Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Serniczek z dynią
Składniki
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 2 łyżki zmielonych daktyli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka karobu (mączka chleba świętojańskiego),
- sól,
- sok z cytryny,
- 1 szklanka upieczonego miąższu z dyni,
- 0.33 szklanki oleju,
- 1 szklanka nerkowców,
- 0.5 szklanki mleka migdałowego,
- 0.25 szklanki syropu klonowego,
- 1 łyżka (lub 2) ciemnego cukru trzcinowego,
- 1 szczypta sól,
- cynamon
Sposób przyrządzenia
- Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.
- Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.
- Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki. Potem nakładamy łyżką serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową, lub malinową.
- Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
- Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy zrobić na zwyklej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.