Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.” Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Budyń z dyni
Budyń z dyni
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 szklanka upieczonej dyni
- 0.5 szklanki ugotowananej kaszy jaglanej i quiona
- 0.33 szklanki nerkowców (cashew)
- mleko z migdałów
- sok z cytryny
- brązowy cukier (albo miód)
- sól,
- cynamon (opcjonalnie),
- szczypta imbiru
Sposób przyrządzenia
- Wszystkie składniki, jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.