Prosty, szybki i łatwy przepis dla niejadków, którzy – tak jak moja córka – zdecydowanie nie przepadają za kaszkami.
Aby placuszki wyglądały bardziej atrakcyjnie i smakowały bardziej wykwintnie dodajemy do smażenia plasterki bananów.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Placuszki z kaszy gryczanej i amarantusa
Placuszki z kaszy gryczanej i amarantusa
Porcja:
500 g
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 1 łyżeczka szaławi hiszpańakiej,
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
- 0.33 szklanki ryżu,
- 0.33 szklanki amarantusa,
- 2 banany,
- 0.2 szklanki mleka migdałowe,
- 3 łyżki zmielonych migdałów,
- 1 łyżeczka sody,
- sól oraz miód do smaku
Sposób przyrządzenia
Kaszę gryczaną, ryż, szałwię hiszpańską (chia) i migdały miksujemy w blenderze lub młynku do kawy na mąkę. Banan rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą składników. Na wierzch każdego placka możemy położyć pokrojonego w plasterki banana i smażymy na oleju.