Dżdżysty poranek, za trzy godziny zaczyna się konferencja, w ramach której miałam z przyjaciółmi przedstawić propozycje zdrowych potraw. Krótkie resume, czy wszystko przygotowane. Ostatnie spojrzenie na menu degustacyjne. Brrrrrr…. no tak, Mirka prosiła o dobre zdrowe ciasto… W przeddzień było sporo spraw do załatwienia, więc menu wyglądało w rozbieganych oczach na kompletne… Dzisiaj rano pokazało swoje świeże oblicze: ciasta BRAK. Tzn. nie tak całkiem. Była upieczona jaglanka z ciekawszą wersją musu kokosowego, ale córcia stwierdziła, że to ciacho bardziejśniadaniowe. Miało być dobre ciasto w zrozumieniu Ślązaków czyli słodkie i o wyglądzie ciasta z cukierni. Rzut oka (w tym momencie mniej rozbieganego) na zegarek: mam jeszcze 50 minut do wyjścia… drugim okiem (nadal nie rozbiegane) we wnętrze lodówki: co tam jeszcze jest??? Dam radę, przecież wszystkim powtarzam, że zdrowa kuchnia to szybkie dania i mało sprzątania. Będę miała dobry test wykorzystania tego, co w oczy wpadło 😉
Składniki
- 1.5 szklanki słonecznika rodzynek niesiarkowanych,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 5 dużych słodkich marchewek, mięsistych suszonych jabłek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka mleka ryżowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 7 łyżek mąki migdałowej,
- 2 łyżki łuski babki jajowate,
- amarantus ekspandowany,
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
Sposób przyrządzenia
- Słonecznik podprażyć delikatnie na suchej patelni, wystudzić.
- W mikserze zmielić słonecznik na mąkę.
- Dodać płatki, ponownie zmielić.
- Dodać rodzynki i miksować do uzyskania klejącej kruszonki.
- Dno foremki wyłożyć równą wartwą kruszonki i ugnieść. Odstawić.
- Marchewki pokroić w kostkę, zmiksować w malakserze na drobne wiórki.
- Dodać drobno pokrojone jabłka, sok z cytryny, szczyptę soli, mleko i słodzik, zmiksować na bardzo drobnoziarnistą papkę.
- Masę wyłożyć do miski, dodać mąkę migdałową i łuskę babki, dokładnie mieszać przez minutę – będzie gęstnieć.
- Dodać amarantus w takiej ilości, by wchłonął nadmiar soku (u mnie 10 – 15 łyżek) i aromat pomarańczowy. Teraz sprawdź stopień słodkości i ewentualnie dosłodzić pamiętając, że jeszcze dodamy dżem 😉
- Otrzymaną masę wyłożyć na słonecznikowy spód, wyrównać, posmarować bardzo cienko dżemem. Schłodzić. Migdały z solą podprażyć na suchej patelni, rozkruszyć. Ciasto posypać migdałami przed samym podaniem, żeby pozostały chrupiące..