Mięciutkie, pachnące i słodziutkie. Co tu dużo pisać, trudno im się oprzeć. Zimowa pogoda sprzyja domowym wypiekom.
<
Składniki
- 0,5 szklanki mąki razowej,
- 0,75 szklanki mąka pszenna białej,
- 0.25 łyżeczki kardamonu lub cynamonu,
- 0,5 szklanki cukru, miodu lub cukru kokosowego,
- 0,25 łyżeczki soli,
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego lub nasion chia,
- 1 jabłko pokrojone na kostkę,
- 0,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowe),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 0,25 szklanki oliwy
Sposób przyrządzenia
- Suche składniki mieszamy razem i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko
- Robimy „maślankę” przez wymieszanie mleka roślinnego z sokiem z cytryny. Czekamy ok. 2 min.
- Do „maślanki” dodajemy resztę mokrych składników.
- Pieczemy w temperaturze 375F (190C) przez ok 20 min.