Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no i oczywiście sporo błonnika.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Galaretka z brzoskwiń
Składniki
- 10 dojrzałych i średniej wielkości brzoskwiń (powinny być soczyste i słodkie),
- 1 duże mango,
- 2 czubate łyżki agaru (wegetariańska żelatyna),
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 0.75 szklanki wody,
- 0.5 cytryny (wyciśnięty sok)
Sposób przyrządzenia
- Owoce myjemy, pestkujemy, obieramy ze skórki, miksujemy w blenderze z sokiem cytryny i np. syropem agave*. Mamy uzyskać 4 szklanki zmiksowanych owoców.
- Wodę i agar gotujemy aż do zgęstnienia ciągle mieszając. Dodajemy do blendera i wszystko razem miksujemy. Wylewamy do wybranego naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Podajemy z bitą śmietaną z mleka kokosowego albo ze śmietanką z migdałów. Możemy posypać także migdałami.
- Do śmietanki kokosowej należy użyć tłuste mleko kokosowe, które trzymamy w lodówce 12 do 24 godzin aż zgęstnieje. Otwieramy puszkę i wykładamy łyżką do miski, powinno być bardzo gęste. Ubijamy ręcznym mikserem z dodatkiem cukru lub syropu agave.