Czekoladowe ciasto z dyni

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Czekoladowe ciasto z dyni

Czekoladowe ciasto z dyni

Porcja: 1600 g
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Suche składniki mieszamy razem. Resztę miksujemy w blenderze.
  2. Mokre i suche składniki łączymy delikatnie razem. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy dno ciasta widelcem.
  3. Pieczemy ok. 20 min, w temp 190°C (370°F)
  4. Orzeszki nerkowce (cashew), cukier, mleko i olej miksujemy na kremową masę w blenderze albo w robocie kuchennym. Dodajemy dynię oraz resztę składników i ponownie miksujemy.
  5. Agar rozpuszczamy w 1 szklanki wody i gotujemy w garnku ok. 5 min, mieszając, po czym miksujemy w blenderze z resztą składników.
  6. Całą masę wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Mleko trzymamy w lodówce najlepiej przez 24 godziny. Otwieramy puszkę i wybieramy ostrożnie mleko. Powinno być bardzo gęste (konsystencja bardzo gęstej śmietany) a na dnie puszki powinna być woda. Wody nie używamy.
  8. Gęste mleko miksujemy z cukrem na końcu dodając sól.
  9. Jeżeli mamy problem z gęstością „bitej śmietany” to wtedy wstawiamy ją do lodówki i powinna zgęstnieć. Nie będzie to wtedy super idealna śmietana, ale smaczna na pewno.

Podobne artykuły