Na świecie co 5s ktoś jest zdiagnozowany cukrzycą, a co 10s ktoś umiera wskutek tej choroby. Pomimo tego, że cukrzycy można zapobiec wiele milionów osób cierpi na tę chorobę. Zapobiegajmy już dzisiaj, zmieniając naszą dietę, sięgając między innymi po zdrowe słodkości.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Szarlotka
Składniki
- 6 jabłek,
- 0.5 szklanki orzechów włoskich,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanki płatków owsianych - błyskawicznych,
- 0.5 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 0.33 szklanki oleju,
- sok z cytryny,
- syrop klonowy (miód lub brązowy cukier),
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon.
- Dodajemy skrobię kukurydzianą i sok z cytryny oraz 1/3 szklanki syropu klonowego lub brązowego cukru.
- Mieszamy i dajemy do foremki.
- Płatki owsiane, pokrojone orzechy, mąka razowa, sól, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 szklanki syropu klonowego i olej.