Ciasteczka z gruszki i pietruszki. Na ostatniej degustacji ku wielkiemu zaskoczeniu i radości obecnych serwowałam budyń z korzenia pietruszki z tej strony (bo i pieczona pietruszka jest niezwykle smaczna) podany z surową gruszką. Nie było siły. Pomysły zaczęły lęgnąć się w głowie w tempie szaleńczym. Pomysły też szaleńcze 😉 Jako najbardziej rozsądny uznałam pomysł na ciasteczka z pietruszką i gruszką właśnie. Gra w zupie, zagra i w ciasteczkach (tak kombinowałam). Właśnie miałam wytłoki po mleku owsianym, więc sprawa była oczywista. Ciasteczka owsiano-pietruszkowe tak pachniały, że jeszcze gorące podjadłam ze zżerającej mnie ciekawości, czy bez cukru się da na samej pietruszce i gruszce wyciągnąć słodycz… Jak myślicie, dało się? 😀
Zmysłowy taniec tych dwojga owocuje ciekawymi smakami 😉 Beata Głowacka
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na: http://swojskozfasolka.blogspot.com
Ciasteczka z gruszki i pietruszki
Wydrukuj przepisSkładniki
- 100 g pietruszki,
- 1 szklanka resztek po zrobieniu mleka owsianego (proporcje woda:płatki = 1:4),
- 2 twarde gruszki,
- 2 łyżka masła orzechowego o delikatnym smaku,
- 0.5 szt. skórki z cytryny,
- kropla aromatu cytrynowego,
- 2 łyżka inuliny,
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia
- Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Z gruszki usunąć gniazdo nasienne…i ogonek ;-), pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej ręką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować małe ciasteczka, układać na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180⁰C.
- Zaraz po upieczeniu suszyć na kratce najlepiej w stygnącym piekarniku i przechowywać szczelnie zamknięte z kilkoma suchymi owocami, żeby nie zachowały kruchość.
- Zaraz po upieczeniu są pysznie chrupiące i przesmaczne!