Składniki
- 3 szklanka mąki pszennej razowej,
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1.33 szklanka oleju,
- 1.33 szklanka wody,
- 1 szklanka orzechów nerkowca (cashew),
- 2 szklanka upieczonej dyni,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 4 łyżka karobu (mączki chlebka świętojańskiego),
- 3 łyżeczka agaru,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- 1 puszka mleka kokosowego (tłustego),
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia
- Suche składniki mieszamy razem. Resztę miksujemy w blenderze.
- Mokre i suche składniki łączymy delikatnie razem. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy dno ciasta widelcem.
- Pieczemy ok. 20 min, w temp 190°C (370°F)
- Orzeszki nerkowce (cashew), cukier, mleko i olej miksujemy na kremową masę w blenderze albo w robocie kuchennym. Dodajemy dynię oraz resztę składników i ponownie miksujemy.
- Agar rozpuszczamy w 1 szklanki wody i gotujemy w garnku ok. 5 min, mieszając, po czym miksujemy w blenderze z resztą składników.
- Całą masę wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mleko trzymamy w lodówce najlepiej przez 24 godziny. Otwieramy puszkę i wybieramy ostrożnie mleko. Powinno być bardzo gęste (konsystencja bardzo gęstej śmietany) a na dnie puszki powinna być woda. Wody nie używamy.
- Gęste mleko miksujemy z cukrem na końcu dodając sól.
- Jeżeli mamy problem z gęstością „bitej śmietany” to wtedy wstawiamy ją do lodówki i powinna zgęstnieć. Nie będzie to wtedy super idealna śmietana, ale smaczna na pewno.