Deserek marzenie, skarbnica różnokolorowych antocjanowów (barwników), które są jak najbardziej pożądane w naszej diecie bo np. wspomagają nasz organizm w walce z rakiem neutralizując działanie wolnych rodników, wpływają na poprawę wzroku, kondycję naczyń krwionośnych, poprawiają stan naszej skóry.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Deserek owocowy
Deserek owocowy (ze śmietanką z migdałów)
Porcja:
350 g
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 szklanka migdałów,
- mleko kokosowe,
- sól,
- miód,
- 1 sok z cytryny,
- jagody,
- jeżyny,
- maliny,
- truskawki
Sposób przyrządzenia
- Migdały moczymy w wodzie przez 24 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę, w której się moczyły, zalewamy gorącą wodą i czekamy aż woda ostygnie, wtedy dopiero zabieramy się do „obierania” a raczej wyciskania migdałów które wręcz „wyskakują ze skóry”.
- Obrane migdały wsypujemy do blendera i miksujemy z mlekiem kokosowym. Dodajemy do smaku odrobinę soli, miód i sok z cytryny.
- Do pucharów wkładamy owoce – jagody, jeżyny, maliny, truskawki i polewamy śmietanką z migdałów.