Galaretka z brzoskwiń

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Galaretka z brzoskwiń

Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no i oczywiście sporo błonnika.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl –Galaretka z brzoskwiń

Galaretka z brzoskwiń

Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no...

Porcja: 500 g
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Owoce myjemy, pestkujemy, obieramy ze skórki, miksujemy w blenderze z sokiem cytryny i np. syropem agave*. Mamy uzyskać 4 szklanki zmiksowanych owoców.
  2. Wodę i agar gotujemy aż do zgęstnienia ciągle mieszając. Dodajemy do blendera i wszystko razem miksujemy. Wylewamy do wybranego naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  3. Podajemy z bitą śmietaną z mleka kokosowego albo ze śmietanką z migdałów. Możemy posypać także migdałami.
  4. Do śmietanki kokosowej należy użyć tłuste mleko kokosowe, które trzymamy w lodówce 12 do 24 godzin aż zgęstnieje. Otwieramy puszkę i wykładamy łyżką do miski, powinno być bardzo gęste. Ubijamy ręcznym mikserem z dodatkiem cukru lub syropu agave.

Podobne artykuły