Jaglany makowiec

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Jaglany makowiec

Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej patelni.  Kaszę gotuje w delikatnie osolonym  i osłodzonym mleku roślinnym w proprcjach 1 do 2 1/4. Tak przygotowana kasza jest super idealna i  bardzo smaczna do deserów. Szczególnie polecam ten sposób przgotowania kaszy do tego deseru.

źródło:zdrowienatalerzu.pl

Jaglany makowiec

Kiedykolwiek mam zamiar użyć kaszę jaglaną do deseru czy ciasta to zawsze podprażam ją na jasno brązowy kolor na suchej...

Porcja: 850 g
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Mak zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy ok 40min. Odcedzamy.
  2. Migdały i nerkowce zalewamy gorącą wodą na 15 min. Obieramy migdały ze skórki i odkładamy 3 łyżki do pokrojenia i posypania na wierzch ciasta
  3. Ugotowany mak, migdały, nerkowce, mleko, cukier, daktyle miksujemy razem w blenderze.
  4. Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka kokosowego polewamy ciasto.
  5. Do zmiksowanej masy dodajemy kaszę i resztę składników. Mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia, polewamy czekoladą wcześniej rozpuszczoną z kilkoma łyżkami mleka kokosowego oraz posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
  6. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Podobne artykuły