Keks bananowy

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Keks bananowy

Ważnym zaleceniem w profilaktyce cukrzycy jest spożywanie ok. 35g błonnika dziennie, ponieważ reguluje on absorbcję glukozy we krwi, nie dopuszczając do gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ten deser na pewno dostarczy nam nie tylko wrażeń smakowych, ale również błonnik oraz wiele innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Keks bananowy

Keks bananowy

Ważnym zaleceniem w profilaktyce cukrzycy jest spożywanie ok. 35g błonnika dziennie, ponieważ reguluje on absorbcję glukozy we krwi, nie dopuszczając do...

Porcja: 1300 g
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Bakalie zalać gorącą wodą.
  2. Ocet i mleko łączymy razem i odstawiamy.
  3. Banany rozgniatamy widelcem albo miksujemy w blenderze z olejem i cukrem.
  4. Mieszamy suche składniki i bakalie (odcedzone z wody), a następnie dodajemy zmiksowane banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i dajemy do foremki keksówki.
  5. Pieczemy w temp. 160°C 50-60 min.

Podobne artykuły