Serniczek z dynią

Ostatnia aktualizacja: 9 maja, 2022

Serniczek z dynią

Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera – całkowicie wegański. Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę, czy osteoporozę.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Serniczek z dynią

Serniczek z dynią

Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera – całkowicie wegański. Warto wiedzieć, że badania potwierdzają pozytywny wpływ...

Porcja: 1200 g
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Sposób przyrządzenia

  1. Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.
  2. Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.
  3. Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na mini babeczki. Potem nakładamy łyżką serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową, lub malinową.
  4. Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
  5. Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić mini babeczki możemy zrobić na zwyklej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.

Podobne artykuły