Ważnym elementem w zapobieganiu i leczeniu choroby nadciśnieniowej jest właściwe odżywianie. Odżywianie, które zapobiega powstawaniu procesów miażdżycowych i zdecydowanie ogranicza spożycie soli. Wielu specjalistów uważa, że spożycie soli powinno być ograniczone do jednej łyżeczki dziennie (ok. 5g), a u osób z nadciśnieniem 1-4g dziennie.
Pasta z drożdży zapewne wesprze nasze próby zapobiegania miażdżycy i będzie też efektowna na przyjęciach.
Pasta z drożdży
Wydrukuj przepisSkładniki
- 60 g płatków drożdżowych,
- 0.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- olej,
- sól,
- przyprawa warzywna,
- pieprz ziołowy,
- woda lub bulion warzywany,
- 1 awokado
Sposób przyrządzenia
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i smażymy ok. 4 min, dodajemy płatki drożdże, dodajemy płatki owsiane i tyle wody, aby po ugotowaniu płatków uzyskać dość gęstą masę. Smażymy mieszając następne 10 min. Możemy przed podaniem pasty na chleb dodać avocado i wymieszać, albo posmarować avocado na chleb lub bułkę i potem nałożyć pastę.