Pasztet typu a’la kiełbaska z soczewicy to doskonała potrawa szczególnie na szkolne kanapki. Soczewica czerwona bowiem jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w białko, wapń i żelazo. Dzieci chętnie ją polubią!
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 duża pokrojona cebula,
- 1 szklanka startej włoszczyzny,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 szklanki wody,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- 0.25 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 0.5 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
Sposób przyrządzenia
- Suchą soczewicę zmielić w młynku bądź w blenderze.
- Cebulę z włoszczyzną udusić na oliwie z 2 łyżkami wody.
- Dodać zmieloną soczewicę, wodę, przyprawy i gotować na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając.
- Następnie wyłożyć do salaterek lub wysokich szklanek i odstawić do ostygnięcia.