Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Pasztet z cieciorki

Pasztet z cieciorki
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 szklanka zmielonej na proszek ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- szczypta kurkumy lub curry,
- sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska,
- 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
Sposób przyrządzenia
- Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
- Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.