Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Pasztet z cieciorki

Oceń przepis:
[wp_schema_pro_rating_shortcode]

Przygotowanie:

10 minut

Przyrządzenie:

30 minut

Porcja:

1100 g

Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.
Źródło: Zdrowa dieta i przepisy kulinarne Fundacji Źródła Życia© prezentuje ZdrowieNaTalerzu.pl – Pasztet z cieciorki

Składniki​

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
  1. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
  1. Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

Popularne artykuły

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) – bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie – mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.