Naprawdę smaczna alternatywa sera dla wegan. Na Szkołach Gotowania jest niemałą atrakcją. Możemy go zrobić na słodko lub np. z oliwkami (zobacz zdjęcie). Przepis pochodzi z książki, która zawiera przepisy oparte wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego – ”Kuchnia w Trosce o Twoje Zdrowie” – Grażyny Kuczek i Beaty Śleszyńskiej.
Składniki
- 1 szklanka obranych ze skórki migdałów,
- 2 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżeczki AGAR,
- 1 łyżka soku z cytryny szczypta kurkumy,
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku,
- sól do smaku,
- 1 pokrojonej papryki (opcjonalnie),
- 2 łyżki pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
- Migdały najlepiej namoczyć na noc. Obrać ze skórki.
- Migdały, cytrynę, agar, 1 szklankę wody i przyprawy miksujemy w blenderze, następnie wlewamy do garnka i dodajemy resztę wody. Gotujemy ok. 5 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną paprykę i/lub oliwki i wymieszać.
- Przelać do odpowiedniego naczynia szklanego albo plastikowego i schłodzić. Można używać zamiast zwykłego sera na kanapki.