Badanie przeprowadzone przez dr A. Solomon na grupie 10,000 tysięcy osób wykazało, że osoby z najwyższym poziomem cholesterolu pomiędzy 40 a 45 rokiem życia miały o 58 % wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w porównaniu do osób z najniższym poziomem cholesterolu.* Dlatego zachęcam do wprowadzania zmian w jadłospisie i korzystania coraz częściej z potraw bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Zamiast sera czy wędliny, prosta pasta z soczewicy.
*R. Pawlak „W obronie wegetarianizmu”
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy,
- 3 łyżki majonezu sojowego lub z ziemniaka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- przyprawa warzywna,
- pokrojona pietruszka lub koperek do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym i doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba z pomidorem lub ogórkiem kiszonym, cebulką, sałatą, itp.