Wśród moich ulubionych ziarenek strączkowych, groch na pewno pojawia się często w mojej kuchni. Tym razem w postaci plasterków wegańskiej “wędlinki”, choć to słówko ni jak się ma do dań wege. Ale plan był taki by powstał pasztet o polskim tradycyjnym smaku z kolendrą na czele, by smakował mojej cudownej rodzince. Eksperyment się udał, doskonały dodatek do kanapki, z dodatkiem pomidora i sałaty jest pyszny!
Składniki
- 1 szklanka płatków grochu,
- 2.5 szklanki wody,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 ząbek czosnku,
- 0.33 szklanki oleju
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia
- Wodę zagotować i wrzucić płatki grochu i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu.
- W trakcie gotowania przygotować dwa kubki bardzo mocno wysmarowane na całej wysokości olejem.
- Do ugotowanych płatków dodać sól, kolendrę, rozdroniony czosnek i olej.
- Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
- Tak przygotowaną masę wlać do wysmarowanych olejem kubków. Odstawić do wystygnięcia.
- Po stężeniu masę wyciągnąć z kubków. “Wędlinę” podawać z chlebem i warzywami.